Szybka tarta z brokułami, boczkiem i gorgonzolą
Szybka tarta na kolację brokułami, boczkiem, cebulą i gorgonzolą. Było szybko i pysznie. Choć nie do końca lubię ten ser i następnym razem dodam jednak sera lazur.
Składniki:
1 szt ciasta francuskiego gotowego
250g brokuła
1 cebula czerwona
100 g sera gorgonzola lub sera pleśniowego
100 g boczku wędzonego w plastrach
świeżo mielony pieprz
sól
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
W garnku zagotować wodę z solą. Brokuła podzielić na drobne różyczki i gotować przez 4-5 min. Odsączyć na sitku i przepłukać zimną wodą. Osuszyć.
Cebulę pokroić w pióra, boczek wędzony pokroić w szerokie paski. Ser pokroić w kostkę.
boczek włożyć na patelnie i razem z cebulą smażyć aż się wytopi i delikatnie zacznie się rumienić.
Brokuł wymieszać z boczkiem i cebulą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 2 lub 3 prostokąty. Każdy z nich naciąć nożem dookoła ok 1 cm od brzegu tworząc rant.
Na środek każdego wyłożyć farsz brokułowy i ułożyć pokrojony w kostkę ser
Na końcu ułożyć pokrojony ser. Brzegi ciast posmarować mlekiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 min aż będzie złota.