Bagietki ziołowe

Cudownie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pełne aromatu masła i ziół. Uwielbiana przez całą moją rodzinę bagietka. Świetnie sprawdza się do sałatek czy jako dodatek na grilla. 

Z podanej ilości składników wychodzą dwie większe sztuki ale równie dobrze można ciasto podzielić na 4 i zrobić 4 mniejsze. Pamiętajcie aby bardzo dobrze zlepić złączenie inaczej całe masło wypłynie- tak jak w moim przypadku. Ale nic nie umniejszyło to w smaku. Były tak samo aromatyczne. 

 

 

 

Składniki:

Ciasto:
475 g mąki pszennej typ 500 lub 550
300 ml wody, letniej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Masełko ziołowe:
50 g masła
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka koperku, posiekanego

Przygotowanie:

Masło o temperaturze pokojowej dokładnie wymieszać z posiekanymi ziołami i solą.
Z folii spożywczej uciąć dwa paski i rozłożyć na blacie. Masło rozłożyć na dwie części i rozsmarować w wąski pasek o długości 20 cm.
Zwinąć folię na pół, następnie uformować wałeczek. Zrolować kilka razy i tak powstałe wałki schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Mąkę odmierzyć. Letnią wodę odmierzyć i parę łyżek odlać do osobnej miseczki do której dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić na 5- 10 min aby drożdże się uaktywniły.
Do pozostałej mąki dodać wodę, sól i aktywną mieszaninę drożdży. Wszystko wymieszać i wyłożyć na blat. Wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, nakryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni a na dno ustawić naczynie z ciepłą wodą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na podsypany mąką blat. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część dłońmi rozciągnąć na długość ok 24 cm.
Z lodówki wyjąć masło ziołowe, Rozwinąć z folii i położyć na środku każdego placka.
 Dokładnie skleić brzegi (w innym wypadku masło wypłynie) tak aby masło było w samym środku. 
Uformować 2 kształtne bagietki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 min.

Z góry delikatnie oprószyć mąką i naciąć w 4 miejscach po skosie.
Piec na środkowej półce z naczyniem z wodą w środku przez 15-17 min.
Po wyjęciu odczekać 10 min aż troszkę przestygną i można jeść. Najlepsze jeszcze ciepłe.

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Joanna

    Czy mogę do tych bagietek użyć suchych drożdży? Jeśli tak to ile gramów użyć? U mnie jedna torebka ma 7 gramów.