Krążki z cukinii w chrupiącej parmezanowej panierce

Krążki z cukinii w chrupiącej parmezanowej panierce to przepyszny sposób na cukinię. Dzięki panierce z parmezanu są aromatyczne i chrupiące. Podaję z sosem czosnkowo-koperkowym i można jeść tylko to bez żadnych dodatków. 
Składniki:

1 młoda cukinia

3 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej

1 łyżeczka soli

3 jajka

3 łyżki bułki tartej

30 g twardego sera np. parmezanu lub grana padano

olej, do smażenia

Sos czosnkowo- koperkowy:

3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 18%

1 łyżka majonezu

garść posiekanego koperku

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić na plastry ok 1 cm. W 3 miseczkach przygotować: mąkę kukurydzianą wymieszać z solą, rozmącone jajka, bułkę tartą z tartym serem parmezanem.

Krążki cukinii panierować kolejno: mąka kukurydziana- jajko- mąka kukurydziana- jajko- bułka tarta serem. 

Smażyć krążki na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 

Składniki na sos wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. 

Krążki podawać z sosem czosnkowym. 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze