Tort musowy malinowo- pistacjowy
Tort musowy malinowo- pistacjowy to delikatny torcik z dwoma smakami musy oraz biszkoptem pistacjowym. Idealny na lato. Fantastycznie się prezentuje i zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki na śr. 20 cm:
Biszkopt pistacjowy śr.20 cm:
80 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jajka
50 g mąki pszennej typ 450
60 g zmielonych na mąkę pistacji niesolonych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus malinowy:
350 g malin świeżych lub mrożonych
75 g cukru
3 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki wody
200 g śmietanki kremówki 36%
50 g serka mascarpone
Mus pistacjowy:
150 ml mleka
150 śmietanki kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody
100 g kremu pistacjowego
80 g białej czekolady
250 ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
300 g malin
czerwona porzeczka
posiekane pistacje
Przygotowanie:
Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Biszkopt: Miękkie masło razem z cukrem i pastą waniliową ubić mikserem na jasną masę. Jajka krótko podbić mikserem i małymi porcjami wlewać do masła cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmielone pistacje, całość zmiksować tylko do połączenia kilkoma obrotami miksera. Ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C góra- dół i piec ok 20-25 min do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Biszkopt pistacjowy będzie lekko brązowe z góry i po bokach w tym celu należy ściąć minimalnie wierzch, spód. Z ciasta pistacjowego wyciąć okrąg o śr. 18 cm, można to zrobić obręczą od tortownicy o śr. 18 cm.
Gotowy spód ułożyć na podkładzie lub tortownicy, zapiąć rant tortownicy o śr 20 cm (powinien być większy niż sam biszkopt). Od środka można wyłożyć folię rantową lub folię spożywczą wtedy przy zdejmowaniu nie będzie trzeba obkrajać tortu a mus nie będzie poszarpany.
Na biszkopcie ułożyć maliny (kilka pozostawić do dekoracji).
Mus malinowy: Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i gotować do momentu aż się całkowicie rozpadną. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 7 min. Maliny przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pestek. Puree z malin ponownie zagotować i zdjąć z gazu. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Puree malinowe wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno i dodawać schłodzone ale nie tężejące puree.
Mus malinowy wylać ostrożnie na biszkopt pistacjowy z malinami i równo rozprowadzić przy rancie, wyrównać łyżką. Wstawić tort do lodówki do schłodzenia i całkowitego stężenia musu.
Mus pistacjowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietankę i mleko podgrzać prawie do zagotowania, garnek zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać krem pistacjowy oraz posiekaną białą czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać schłodzoną ale nie tężejącą mieszankę pistacjową. Całość bardzo krótko zmiksować do połączenia.
Mus pistacjowy wylać na stężony już mus malinowy i wyrównać. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce.
Tort wyjąć z rantu, zdjąć folię i udekorować malinami, porzeczkami i posikanymi pistacjami. Tort najlepiej smakuję wyjęty z lodówki na 30 min przed podaniem. Kroić gorącym nożem.
Inspiracja: tutaj
16 komentarzy
Kasia Sagan
Hej, to już mój trzeci tort z Twoich przepisów . Wyszedł tak pyszny przepyszny, że zachwycił wszystkich gości 😉 Jest dość prosty w wykonaniu, a efekt Wow 😉
Ania
Tak się zastanawiam czy można ten mus pistacjowy zrobić w formach do monoporcji, zamrozić i polać mirror glaze? Albo zrobić z niego cakesicles🤔
Pozdrawiam!
Karolina
Witam
Czy krem pistacjowy mogę zastąpić pastą pistacjowa?
Monika Molecka
Tak można
Daria
Dzień dobry, czy zamiast biszkoptu można zrobić spód ciasteczkowy (albo w ogóle pominąć)? Będzie się „trzymać”? 🙂
eM
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie musu pistacjowego. W przepisie jest podane 150 ml śmietanki kremówki 36%, którą trzeba podgrzać i połączyć z żelatyną, kremem pistacjowym i czekoladą. Następnie śmietankę należy ubić i połączyć z mieszkanką pistacjową. Ile należy ubić tej śmietanki i połączyć z przygotowaną mieszanką? W treści jest podane tylko 150 ml, chyba że coś przeoczyłam 🙂
Korzystam z wielu Pani przepisów, zwłaszcza na słodkości, są rewelacyjne!!! Dziękuję 🙂
Sylwia
Witam serdecznie. Podane jest 250 ml śmietany 30%
Marta
Czym mogę zastąpić pastę waniliową? 🙂
Monika Molecka
laską wanilii
Patrycja
Ale pięknie wygląda i napewno w smaku jeszcze lepszy. Bardzo czekałam na ten przepis. ☺️dziękuję 😍
Magda
Krem pistacjowy to taki słodzony czy 100% pistacji ?
Monika Molecka
Tak to ten słodzony 🙂
Magda
Bardzo dziękuję za pomoc 😊 będę testować w następny weekend 🥰🥰🥰
Kinga
Witam. Czy do niedzielnego obiadu, tort można zrobić w piątek wieczorem? Pozdrawiam 🙂
Monika Molecka
Tak można 🙂
Magdalena
Witam mam pytanie odnośnoe kremu pistacjowego gdzie go moge nabyć jak on wyglada ?