Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem (wersja bardzo puszysta)

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem już jedno na blogu jest ale to jest znacznie inne niż tamto. To jest puszyste i delikatne a tamto jest bardzo maślane i wilgotne.
Na ciasto można włożyć obojętnie jakie świeże owoce, nie polecam mrożonych bo mają znacznie więcej wody i są ciężkie przez co ciasto może nie wyrosnąć dostatecznie. Zapach roznosi się po całym domu i przypomina dzieciństwo, tego mi było trzeba.
Składniki na 1 dużą blachę (27x 40cm ) lub 2 mniejsze (22×34 cm):

Ciasto:

250 ml mleka 3,2%

100 g cukru

50 g świeżych drożdży

3 jajka

1 żółtko

2 łyżki cukru wanilinowego

500 g mąki pszennej typ 550

szczypta soli

120 g masła, roztopionego

Kruszonka:

100 g masła

100 g cukru

150 g mąki pszennej

1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

olej, do wysmarowania formy

150 g rabarbaru

150 g truskawek

Lukier:

100 g cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę odmierzyć i przesiać. Mleko podgrzać aby było letnie (37*C). Połowę mleka wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru oraz 4-5 łyżek mąki (z tej odmierzonej). Całość wymieszać i odstawić na 15-20 min aż na zaczynie zaczną pojawiać się pęcherzyki i zacznie rosnąć.

Jajka i żółtko z resztą cukru ubić na jasną masę.

Do zaczynu dodać pozostałe mleko, mąkę, ubite jajka, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Całość zacząć wyrabiać a kiedy składniki zaczną się łączyć dodać roztopione masło. Całość wyrabiać robotem lub ręką  przez około 10 min.

Ciasto jest bardzo klejące i lejące ale takie ma być. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.

Formę wysmarować olejem.

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami. Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i rozciągnąć dłońmi, można posypać mąką jeśli się klei. Na ciasto równomiernie ułożyć owoce i kruszonkę. Formę nakryć ściereczką i odstawić na 20-25 min min do wyrośnięcia

Ciasto piec ok 30 min. Wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polać przestudzone ciasto.

 

 

 

 

 

Tutaj wersja druga ciasta drożdżowego maślanego

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

13 komentarzy

  • Moni

    Dzięki za dopisek o klejącym i lejącym cieście. Takie kilka słów dodaje otuchy tym co rzadko pieką i nagle dochodzą do tego etapu myśląc – znowu wtopa 😂😂😂

    • Agata

      Ta drożdżówka to jakiś KOSMOS 🤗🤤🤤🤤 Została od razu zjedzona, bo była taka pyszna, że nie można było się od niej oderwać. Nawet osoby, które zanim spróbowały tego pysznego ciasta, mówiły że nie przepadają za ciastem drożdżowym, po wzięciu jednego kawałka nie mogły się powstrzymać i sięgały po następny i następny zachwalając, że takiej drożdżówki to jeszcze nigdy nie jadły. Serdecznie polecam, ja na pewno nie raz wrócę do tego przepisu, i tak NOTABENE Monia Twoja strona i te wszystkie przepisy to MISTRZOSTWO, bo już z kilku przepisów skorzystałam i jeszcze na żadnym z nich się nie zawiodłam, wszystko jest przepyszne ❤️❤️❤️💪👏🤤

  • Sandra

    Te ciasto to jest mistrzostwo!! Na grillu zrobiło taka furorę, zamiast kiełbasek wszyscy rzucili się na ciasto. Nie został ani jeden kruczek. Było przepyszne!!!

  • Edyta

    Wygląda jak domowe od mamy za moich dawnych czasów 😉 tylko zamiast rabarbaru mama dodawała jabłka, obłędne ciasto wychodziło. Te muszę spróbować koniecznie. Mam masę Pani przepisów wydrukowanych. Może Pani książkę wyda?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!