Jabłecznik

Jabłecznik z kruchego ciasta i warstwą prażonych jabłek z cynamonem i koniecznie z warstwą lukru. Taki jabłecznik zawsze piekła dla nas mama a teraz Ja piekę go dla niej. Do jabłecznika można użyć gotowych prażonych jabłek lub uprażyć świeże.
Składniki na formę o wym.24x 35 cm
Ciasto:

250 g masła 82%

500 g mąki pszennej

150 g drobnego cukru

szczypta soli

2 jajka

Nadzienie:

1,5 kg prażonych jabłek

cukier do smaku (w zależności jak słodkie nadzienie lubimy)

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki kaszy manny

Lukier:

1,5 szkl cukru pudru

kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Masło pokroić w kawałki i posiekać nożem razem z cukrem, dodać jajka, mąkę i szczyptę soli i zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części.

Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować 1 część ciasta na wielkość formy. Odkleić górną część papieru i obracając papier wyłożyć dno blaszki ciastem (film pokazany na moim Instagramie).

Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 12-15 min.

Prażone jabłka wymieszać z 2 łyżkami kaszy manny  jeśli nie są słodkie wymieszać z cukrem. Moje były już słodkie więc pominęłam.

Na podpieczony spód wysypać 1 łyżkę kaszy manny wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta między dwoma arkusami papieru tak samo jak pierwszą przełożyć na jabłka odwracając o 180*. Zdjąć delikatnie papier i wyrównać brzegi.

Jabłecznik piec w nagrzanym do 180*C góra dół piekarniku przez 35- 40 min.

Składniki na lukier wymieszać ze sobą. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Posmarować lukrem jeszcze ciepłe ciasto.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!