Wytrawne gofry z serem cheddar i szynką
Moja rodzina podchodziła do wytrawnych gofrów sceptycznie, no bo przecież jak to?! Bez czekolady?… Owoców? Ale gdy spróbowali mojej wersji z sosem czosnkowym od razy zażyczyli sobie na następny dzień to samo śniadanie:) A owoce były w troszkę innej wersji bo jako sok 🙂 Oczywiście sok pomarańczowy Z Hortex
Składniki na ok 7 szt:
330 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
100 g szynki gotowanej
40 g sera cheddar
40 g sera żółtego Edamski lub inny
50 g papryki czerwonej
szczypiorek
Sos czosnkowy:
200 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i dodać do niego masło. Rozmieszać aby masło się rozpuściło, następnie dodać drożdże i jajka. Rozmieszać i odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Mieszankę mleka, jajek i drożdży wlewać do suchych składników i mieszać mikserem do połączenia składników. Kontynuować mieszanie przez około 2 minut.
Ciasto odstawić na 1 godzinę.
Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek posiekać.
Do ciasta dodać dodatki i dokładnie wymieszać.
Smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy około 5-7 minut. Studzić na kratce.
Składniki na sos dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Podawać ciepłe polane sosem czosnkowym.