Ziemniaczki zapiekane w przyprawach

Dziś nastał ten dzień kiedy mam ogromną ochotę na ziemniaki. Ale nie takie smażone w oleju a takie pieczone. Zrobiłam i zjadłyśmy z córką. Do tego zrobiłam obłędny dip z avocado i fety i powiem Wam, ze wszystkie inne się kryją mimo, ze córka powiedziała „bleee”.

 

 Składniki:

5 równej wielkości ziemniaków
2-3 łyżki oleju rzepakowego o smaku masła*
 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy

 Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na ćwiartki lub jeszcze mniejsze jak wolisz. W szklance wymieszaj olej z przyprawami i zalej ziemniaki. Wymieszaj dokładnie. Blachę lub naczynie wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż ziemniaki. Najlepiej żeby nie nachodziły na siebie. Nagrzej piekarnik do 200* i włóż ziemniaki. Powinny piec się ok 30-35 min na złotobrązowy kolor. Co 15 min należy otworzyć piekarnik i je przemieszać . 
 
*we wpisie użyte zostały składniki ze sklepu pyszneeko.pl

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!