Grillowany ser feta z warzywami
Maj to miesiąc majówek, wyjazdów i spotkań ze znajomymi na grillu. Jako, że sytuacja jest nieco skomplikowana w ostatnim czasie zachęcam Was #zostanwdomu i spędzajcie ten czas na grillu z rodziną w ogrodzie, na tarasie lub nawet w domu. Grilla można zrobić w ogrodzie, na tarasie, a jeśli nie posiadamy tych dwóch to użyć można grilla elektrycznego.
Moje rady dotyczące grillowania:
- pamiętaj aby mięso i warzywa na grilla wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Nabiorą temperatury pokojowej przez co skróci się ich czas pieczenia,
- nie nakłuwaj mięsa podczas smażenia- nie utraci soków i nie będzie suche,
- aby mięso szybciej skruszało, do marynaty należy dodać 1 łyżkę octu
…
więcej tipów i porad przeczytacie w gazetce Carrefour
Przeglądając gazetkę na www.carrefour.pl wypatrzyłam wiele świetnych promocji na dobrej jakości grille, akcesoria do grillowania, akcesoria – jednorazowe tacki, szczypce, talerze i sztućce wykonane z papieru a także wszystko to co potrzebne na grilla! Od mięsa, poprzez przyprawy, kończąc na warzywach i nabiale… Jak dobrze, że wszystko to można kupić w jednym sklepie i nie trzeba szukać i czekać w kolejkach.
Zajrzyjcie do gazetki na stronie www.carrefour.pl Grill Master i zróbcie listę zakupów żeby o niczym nie zapomnieć. Tam kupicie wszystko w bardzo korzystnych cenach.
Mam dla Was przepis na najlepszy ser feta z grilla z warzywami wpiszcie ją na swoją listę zakupów
Składniki dla 4 osób:
4 szt sera feta w kawałku
1 papryka żółta
50 g oliwek zielonych
8 pomidorów koktajlowych
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
Kilka gałązek oregano
szczypiorek
8 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidorki umyć i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać.
Cebule i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Oliwki pokroić. Fetę wyjąć z opakowania i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na kawałku folii aluminiowej o wym: 35x 35 cm położyć ser feta a na niej układać: cebulę, pomidorki, oliwki, paprykę, gałązkę oregano, posiekany szczypiorek, pokrojony czosnek. Całość posypać pieprzem, soli nie używam ponieważ feta jest dość słona, polać oliwą.
Zawinąć szczelnie w folię aluminiową tak aby nic nie wyciekło i smażyć na rozgrzanym grillu przez ok. 10 minut z każdej strony.
Smażoną fetę z warzywami podać z chrupiącymi grzankami.
*wpis powstał we współpracy z marką Carrefour
Jeden komentarz
Ewelina
Czy można ten przepis wykonać na patelni grillowej?