Grillowany ser feta z warzywami

Maj to miesiąc majówek, wyjazdów i spotkań ze znajomymi na grillu. Jako, że sytuacja jest nieco skomplikowana w ostatnim czasie zachęcam Was #zostanwdomu i spędzajcie ten czas na grillu z rodziną w ogrodzie, na tarasie lub nawet w domu. Grilla można  zrobić w ogrodzie, na tarasie, a jeśli nie posiadamy tych dwóch to użyć można grilla elektrycznego.

Moje rady dotyczące grillowania:
  • pamiętaj aby mięso i warzywa na grilla wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Nabiorą temperatury pokojowej przez co skróci się ich czas pieczenia,
  • nie nakłuwaj mięsa podczas smażenia- nie utraci soków i nie będzie suche,
  • aby mięso szybciej skruszało, do marynaty należy dodać 1 łyżkę octu

więcej tipów i porad przeczytacie w gazetce Carrefour

Przeglądając gazetkę na www.carrefour.pl wypatrzyłam wiele świetnych promocji na dobrej jakości grille, akcesoria do grillowania, akcesoria – jednorazowe tacki, szczypce, talerze i sztućce wykonane z papieru a także wszystko to co potrzebne na grilla! Od mięsa, poprzez przyprawy, kończąc na warzywach i nabiale… Jak dobrze, że wszystko to można kupić w jednym sklepie i nie trzeba szukać i czekać w kolejkach.

 

Zajrzyjcie do gazetki na stronie www.carrefour.pl Grill Master i zróbcie listę zakupów żeby o niczym nie zapomnieć. Tam kupicie wszystko w bardzo korzystnych cenach.

Mam dla Was przepis na najlepszy ser feta z grilla z warzywami wpiszcie ją na swoją listę zakupów

Składniki dla 4 osób:

4 szt sera feta w kawałku

1 papryka żółta

50 g oliwek zielonych

8 pomidorów koktajlowych

1 cebula czerwona

4 ząbki czosnku

Kilka gałązek oregano

szczypiorek

8 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pomidorki umyć i pokroić w plasterki. Paprykę umyć,  wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać.

Cebule i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Oliwki pokroić. Fetę wyjąć z opakowania i osuszyć ręcznikiem papierowym.  

 

Na kawałku folii aluminiowej o wym: 35x 35 cm położyć ser feta a na niej układać: cebulę, pomidorki, oliwki, paprykę, gałązkę oregano, posiekany szczypiorek, pokrojony czosnek. Całość posypać pieprzem, soli nie używam ponieważ feta jest dość słona, polać oliwą.

 

 

Zawinąć szczelnie w folię aluminiową tak aby nic nie wyciekło i smażyć na rozgrzanym grillu przez ok. 10 minut z każdej strony.

 

Smażoną fetę z warzywami podać z chrupiącymi grzankami.

 

 

*wpis powstał we współpracy z marką Carrefour

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!