Aksamitny sos kurkowy

Cześć czołem, kluski z sosem kurkowym
Uwielbiam to połączenie Kluski śląskie a do tego aksamitny sos kurkowy i surówka z czerwonej kapusty 
Uwielbiam!

Składniki:

200 g kurek
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
1/2 małej cebulki
Sól pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać oczyszczone i osuszone kurki. Podsmażyć chwilę i zalać całość śmietaną. Na wolnym ogniu zredukować aby powstał sos. Jeśli na koniec sos nie wyszedł nam gęsty, można oprószyć go mąką pszenną (ok. 1 łyżeczki). Po wymieszaniu z mąką sos należy zagotować.
Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem ? Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i całość posypać natką. 

Smacznego!!! 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!