Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego stołu. Ten jest wyjątkowo esencjonalny bo przygotowany na zakwasie buraczanym który możecie zrobić z TEGO PRZEPISU. Polecam ten barszcz zrobić dzień wcześniej, wtedy smaki idealnie się przegryzą i będzie jeszcze smaczniejszy. 

 

 Składniki:

2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
5 krojonych grzybów suszonych
1 mały por
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1,2 l wody
 3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

 Wszystkie warzywa na wywar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w garnku, dodać sól, pieprz, majeranek, grzyby suszone, 4 ząbki czosnku oraz wodę i gotować ok. 1 godziny. Wywar warzywny przecedzić przez gęste sito i postawić ponownie na mały ogień. Dodać przecedzony zakwas z buraków i podgrzewać przez ok. 5 min., nie można dopuścić do zawrzenia zupy. Barszczu z zakwasem nie wolno gotować, bo straci kolor i aromat. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem i cukrem.

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!