Bigos

W każdym domu w Święta jest bogos 🙂 Jedni gotują go parę dni przed świętami, Ja natomiast gotuję go wcześniej i wekuję. Później tylko wrzucam na patelnię i odgrzewam. Polecam patelnię Ambition bo nic do niej nie przywiera i rewelacyjnie się na niej smaży i podgrzewa. 

 

Składniki:

 400g kapusty białej
400g kapusty kiszonej
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
150g warzyw (marchewka, seler, pietruszka)
garść suszonych grzybów
800ml wody
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 śliwki suszone
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka przyprawy do bigosu 
1 łyżeczka majeranku suszonego
2 ząbki czosnku
200 g mięsa (schabu, karkówki, szynki)
200g boczku
200g kiełbasy (Ja, daję białą ale może być też śląska) 

Przygotowanie:

Mięso i boczek pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Kapustę kiszoną wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna i troszkę poszatkować. 
Kapustę białą poszatkować. 
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać starte na grubych oczkach warzywa (marchewkę, seler i pietruszkę) i chwilę posmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną, wlać wodę, grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. 
Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać poszatkowaną kapustę białą i pokrojoną w kostkę kiełbasę i mięso. Dodać majeranek, pokrojone na małe kawałki śliwki suszone,  przyprawę do bigosu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kolejne 30 min aż kapusta będzie całkowicie miękka (w razie gdy woda całkiem wyparuje podlewać wodą do momentu aż bigos będzie gotowy.) W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i koncentratem jeśli lubimy bigos bardziej czerwony. W bigosie nie powinno być płynu. Należy go odparować.
Smacznego!!!

Przepis na udane święta

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze