Świąteczny wianek bezowy z cynamonem

Jak Święta Bożego Narodzenia to musi być beza. W moim domu zawsze beza była w formie tortu ale w tym roku będzie w postaci świątecznego wianka. Cudownie prezentuje się na stole a smakuje jak pierniczki. Taka porcja na talerzyku Ambition wprowadzi nas w świąteczny stan. 

 

 Składniki na wianek o śr. 22 cm 

4 białka
200g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
300 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix, utrwalacz do śmietany
3 ciastka Oreo
ciemne owoce (jagody, jeżyny, ciemne winogrono)
cukier puder

Przygotowanie:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 22cm, w środku odrysować mniejszy krążek tak aby powstał wianek. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Końcowo, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć w odrysowanym okręgu, nie wychodząc poza obrysowany krąg.
Wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika.
 Piec przez 5 min w 180 stopniach, później obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 min.
Tak upieczony wianek delikatnie zdejmujemy z papietu i studzimy na kratce.
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z utrwalaczem do śmietany. Ubitą śmietankę wykladamy na bezę i dekorujemy owocami, ciastkami. Całośc posypujemy cukrem pudrem. 
Przechowujemy w lodówce. 
Ambition

Smacznego!!!

Przepis na udane święta

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!