Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie zawsze kojarzyć będą się ze Świętami. Smak maślanych ciasteczek i pomarańczy to idealne połączenie.
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
skórka z jednej pomarańczy
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na bardzo jasną masę, następnie dodawać jajka jedno po drugim i miksować tylko do połączenia. Dodać skórkę z pomarańczy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować tylko do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą tylką gwieździstą.
Wyciskać ciasteczka o długości 4-5 cm na blaszkę w odstępach 3 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 min.
Zdjąć z blaszki po całkowitym wystudzeniu.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzyć końcówki ciastek. Pozostawić do wystudzenia. Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie należy przechowywać w puszce.
Smacznego!!!