Ciasteczka szarlotki
Ciastka szarlotki to tak naprawdę ciastka Naszych babć i mam. Szarlotki nazywają się dlatego, ponieważ nasze babcie na wierzch każdego ciastka nakładały domową konfiturę z jabłek. Ale Ja lubię je takie bez niczego, kruche i rozpływające się w ustach. Jesienią kiedy za oknem aura nas nie rozpieszcza wystarczy filiżanka dobrej herbaty i „coś słodkiego”. Od razu humor się poprawia. Po ogromny wybór herbat zapraszam do sklepu Delicatea.pl
Znajdziecie tam ogromny asortyment herbat Richmont.
Składniki:
250g masła lub margaryny
120g cukru pudru
1 op cukru wanilinowego
250g mąki pszennej
125g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż trochę zjaśnieje.Dodać przesiane obie mąki i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie aby kakao się połączyło z resztą ciasta.
z dwóch rodzajów ciasta uformować dwa równej długości wałki. Połączyć je razem i pokroić na 2 cm kawałki.
Tak pokrojone kawałki układać na blaszce w odstępach ponieważ ciasteczka troszkę się rozleją.
Piec w 200 stopniach przez ok 10 min aż brzegi delikatnie zaczną zmieniać kolor.
Zdjąć z blaszki dopiero jak całkowicie wystygną, inaczej się rozpadną.