Paluszki z kurczaka panierowane w krakersach z dipem jogurtowym
To połączenie smakowe bardzo mi odpowiada. Chrupiące kawałki kurczaka i dip jogurtowy z odrobina czosnku i cytryny. Wspaniała przekąska na imprezę lub przed telewizor.
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól i pieprz
Mała paczka rozgniecionych krakersów
2 łyżki bułki tartej
Dip jogurtowy:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Ew. zioła suszone (pietruszka, lubczyk)
Przygotowanie:
Krakersy bardzo mocno rozdrobnić. Dodać bułkę tarta i wymieszać.
Kurczaka płuczemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski ok 1,5 cm. Paseczki solimy i pieprzymy a następnie obtaczamy w jogurcie naturalnym.
Każdy pasek panierujemy w krakersach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy około 30 min do uzyskania złotego koloru.
Czosnek ucieramy ze szczypta soli na pastę. Dodajemy do jogurtu razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Dodajemy zioła i mieszamy.