
Szarlotka z sosem waniliowym
Szarlotka z sosem waniliowym to niebiański smak maślanego ciasta kruchego w połączeniu z cynamonowymi jabłkami. Kawałek szarlotki dopieszczony sosem waniliowym to prawdziwa rozkosz.
Składniki na formę o śr:. 24 cm:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
50 g cukru drobnego
200 g masła extra 82%
1 łyżeczka octu
4 łyżeczki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
2 łyżki masła extra 82%
7 dużych jabłek
180 g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
odrobina skórki z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+100 ml wody
Dodatkowo:
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru kryształ
Sos waniliowy:
200 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
3 żółtka
40 g cukru
1 łyżeczka mąki pszennej (jeśli sos ma być bardzo gęsty)
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wysypać na stolnicę, dodać cukier, zimne masło, wodę i ocet oraz szczyptę soli. Całość posiekać nożem aż zacznie powstawać kruszonka. Zagnieść rękami dość szybko ciasto aby masło nie ociepliło się zbyt mocno.
Można wyrobić w Thermomixie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i pokroić w dość dużą kostkę.
Na dużej patelni roztopić masło, dodać jabłka, cukier, sok z cytryny, cynamon i skórkę z cytryny. Smażyć ok 10 min. Do jabłek wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i smażyć jeszcze 2 minuty. Nadzienie jabłkowe całkowicie wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok 30 cm. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyrównać i odciąć brzegi nożem. Resztę ciasta ponownie zagnieść w kulę.
Do wyłożonej ciastem formy wyłożyć nadzienie jabłkowe. Z reszta ciasta rozwałkować cienki płat i pociąć na paski o szerokości 1 cm. Ułożyć paski na jabłkach tworząc kratkę. Tak przygotowaną szarlotkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem a następnie posypać cukrem kryształem. Szarlotkę piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 50 min. Szarlotkę schłodzić przez ok 2 godz.
Mleko i śmietankę wlać do rondelka, dodać pastę z wanilii lub wydrążone ziarna z laski wanilii i podgrzewać.
Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną pianę (pod koniec dodając 1 łyżeczkę mąki). Kiedy mleko ze śmietaną zaczną się gotować dodać do utartych żółtek 1/2 szklanki gorącej śmietanki z mlekiem, wymieszać a następnie całość wlać do garnka. Mieszając jeszcze chwilę gotować. Sos ciepły jest dość rzadki ale po schłodzeniu w lodówce gęstnieje.
Szarlotkę przed podaniem polać sosem waniliowym.
Inspiracja: tu
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać szarlotkę i sos waniliowy


4 komentarze
Kinga
Można to ciasto zrobić również w blaszce na tartę ??
Monika Molecka
tak można:)
Klod
Mokre nadzienie na cienki kruchy spód -zakalec murowany.
AGNIESZKA
Szarlotka pyszna, świetny przepis na ciasto, ale jeszcze lepszy na nadzienie, po prostu wszystko pycha!