Ciasto Ambasador

W dzisiejszych czasach to ciasto nazywa się murzynkiem, ale w zapiskach mojej mamy nazwany jest ambasadorem. Ciasto kakaowe z kakaową polewą. Ekspresowe, proste i bardzo smaczne. 

Składniki 24x26cm:

250g masła
300 g cukru
150 ml mleka
30 g kakao gorzkiego
280g mąki pszennej tortowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku

Przygotowanie:

Masło, cukier, mleko i kakao umieścić w garnku i na małym ogniu podgrzewać, mieszając aż masło całkowicie się rozpuści.Odlać 1/2 szklanki masy, będzie potrzebna do polania ciasta po upieczeniu.
Pozostałą masę ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termo).
Blachę o wymiarach 24x 26 cm
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku naprzemiennie z mąką cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i za pomocą szpatułki delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-35 minut sprawdzając patyczkiem.
Po wyjęciu z piekarnika za pomocą drewnianej wykałaczki zrobić otwory, łyżką rozsmarowywać pozostałą polewę tak aby wypełniła otwory w cieście.

 

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!