Sernik z kajmakiem i orzeszkami

Sernik z kajmakiem i orzeszkami jest puszysty i delikatny. Mimo, że posmarowany jest masą kajmakową nie jest zbyt słodki a dopełnieniem smaku są słone posiekane orzeszki ziemne.
Składniki na formę 22 cm:
Masa serowa:
650 g sera twarogowego (Wieluń „Mój ulubiony)
1 budyń waniliowy
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 cukier z wanilią
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:

150 g biszkoptów okrągłych
300 g masy krówkowej (kajmakowej)
100 g orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać 150 stopni z termoobiegiem.
Tortownice o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, żółtka, cukier z wanilią, cukier puder i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników.
Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białką (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!
Na spód wyłożyć biszkopty w całości a większe przestrzenie wypełnić połamanymi biszkoptami. Na biszkopty od razu wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i piec 1 godzinę. Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i po 20 min. lekko uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Sernik lekko opadnie, ale mimo to jest bardzo puszysty i wysoki.
Sernik wystudzić, wyjąć z formy i posmarować z góry masą kajmakową. Orzeszki ziemne solone posiekać i posypać wierzch sernika. Sernik z kajmakiem i orzeszkami najlepiej smakuje dobrze schłodzony po nocy w lodówce.
 
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Aga

    A czy można zrobić spod z kruchych ciasteczek? Jeśli tak to ile takich ciasteczek na taka tortownicę jak w przepisie?