Deserki pistacjowe z malinami
Deserki pistacjowe z malinami to przepyszny biszkopcik pistacjowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem świeżych malin.
Składniki na 8 szt po 200 ml:
Biszkopt pistacjowy śr.20 cm:
80 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jajka
50 g mąki pszennej typ 450
60 g zmielonych na mąkę pistacji niesolonych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
300 g świeżych malin
3 kiwi
150 g truskawek
Przygotowanie:
Miękkie masło razem z cukrem i pastą waniliową ubić mikserem na jasną masę. Jajka krótko podbić mikserem i małymi porcjami wlewać do masła cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmielone pistacje, całość zmiksować tylko do połączenia kilkoma obrotami miksera. Ciasto przełożyć do formy o śr.20 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C góra- dół i piec ok 20-25 min do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.Wystudzone ciasto rozdrobnić palcami.
Schłodzoną śmietankę, cukier puder i mascarpone ubić na gęsty krem. Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego. Można założyć tylkę lub odciąć po prostu róg.
Do pucharków nałożyć pokruszony biszkopt pistacjowy, wycisnąć krem, ułożyć po kilka malin i ponownie włożyć ciasto pistacjowe, krem. Na górę deserków wyłożyć pokrojone kiwi wymieszane z truskawkami.
Deserki przechowywać w lodówce.
4 komentarze
Sylwia
Czy nadaje się na słodki stół? Wygląda obłędnie 😍
Monika Molecka
nadaje si
Majka
Idealny mini deserek. Maliny i pistacje muszą fajnie razem smakować. 🙂
Edyta
Czy można pominąć pastę waniliowa lub użyć czegoś innego ??