Deserki pistacjowe z malinami

Deserki pistacjowe z malinami to przepyszny biszkopcik pistacjowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem świeżych malin.
Składniki na 8 szt po 200 ml:

Biszkopt pistacjowy śr.20 cm:

80 g miękkiego masła

80 g drobnego cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

2 jajka

50 g mąki pszennej typ 450

60 g zmielonych na mąkę pistacji niesolonych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

300 g świeżych malin

3 kiwi

150 g truskawek

Przygotowanie:

 Miękkie masło razem z cukrem i pastą waniliową ubić mikserem na jasną masę. Jajka krótko podbić mikserem i małymi porcjami wlewać do masła cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmielone pistacje, całość zmiksować tylko do połączenia kilkoma obrotami miksera. Ciasto przełożyć do formy o śr.20 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C góra- dół i piec ok 20-25 min do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.Wystudzone ciasto rozdrobnić palcami.

Schłodzoną śmietankę, cukier puder i mascarpone ubić na gęsty krem. Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego. Można założyć tylkę lub odciąć po prostu róg.

Do pucharków nałożyć pokruszony biszkopt pistacjowy, wycisnąć krem, ułożyć po kilka malin i ponownie włożyć ciasto pistacjowe, krem. Na górę deserków wyłożyć pokrojone kiwi wymieszane z truskawkami.

Deserki przechowywać w lodówce.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze