Kokosowy torcik musowy
Kokosowy torcik musowy to dość modny ostatnio musowy tort z malinową żelką na chrupiącym kokosowym biszkopcie.
Składniki na tort o śr.18 cm:
Kokosowy biszkopt o śr.16 cm:
40 g miękkiego masła
40 g drobnego cukru
1 jajko
25 g mąki pszennej
40 g wiórków kokosowych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Malinowa żelka:
220 g malin świeżych lub mrożonych
50 g cukru
5 g żelatyny+ 2 łyżki wody
Mus kokosowy:
500 ml mleka kokosowego lub 200 g puree z kokosa
5 g żelatyny+3 łyżki zimnej wody
50 g białej czekolady
100 g mascarpone
250 g śmietany kremówki 36%
Polewa mirror glaze:
75 ml wody
150 g cukru
175 g białej czekolady
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
9 g żelatyny+ 60 ml zimnej wody
barwnik w żelu biały
Dodatkowo:
chipsy z kokosa
maliny
tarta biała czekolada
Przygotowanie:
Do przygotowania tortu musowego będzie potrzebna silikonowa prosta forma o śr.18 cm (moja jest z Silikomart).
Biszkopt: Tortownicę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni aż staną się lekko złociste. Miękkie masło razem z cukrem utrzeć mikserem na jasną masę. Jajka krótko podbić mikserem i małymi porcjami wlewać do masła cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i uprażony kokos, całość zmiksować tylko do połączenia kilkoma obrotami miksera. Ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C góra- dół i piec ok. 20 min do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Biszkopt kokosowy będzie lekko brązowe z góry i po bokach w tym celu należy ściąć minimalnie wierzch, spód. Z ciasta wyciąć okrąg o śr. 16 cm, można to zrobić obręczą od tortownicy o śr. 16 cm.
Żelka malinowa: Prostą formę lub rant o śr. 16 cm wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Maliny włożyć do garnka, dodać cukier i na małym ogniu gotować do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Do gorących malin dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia a następnie przelać do formy o śr 16 cm wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki a najlepiej do zamrażarki aby się zamroziła.
Mus kokosowy: Mleko kokosowe przelać do garnka i gotować na małym ogniu ok 40 min aż mleko znacznie się zredukuje i zacznie gęstnieć. Powstanie wtedy puree którego powinno być ok 200-220 ml. Jeśli korzystasz z gotowego puree z kokosa, omiń ten etap.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Do gorącego puree z kokosa dodać żelatynę, białą czekoladę, mascarpone i wymieszać do rozpuszczenia. Jeśli masa zgęstnieje można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. 1/3 śmietany dodać do masy kokosowej z żelatyną i wymieszać szpatułką do połączenia. Następne dodać resztę ubitej śmietany i całość wymieszać. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego.
Składanie tortu: Do formy silikonowej o śr.18 cm wylać połowę musu, ułożyć zamrożoną żelkę, ponownie wylać mus i ułożyć biszkopt kokosowy. Tort wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Polewa mirror glaze: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 min. W garnku umieścić wodę i cukier. gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę. Całość dokładnie wymieszać aż całość się rozpuści. Na samym końcu dodać mleko skondensowane i barwniki. Wymieszać. Całość można zmiksować blenderem a następnie przelać przez gęste sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewę należy wystudzić do temperatury pomiędzy 30-35*C.
Zamrożony tort ostrożnie wyjąć z silikonowej foremki wyginając ją. Na talerzu ustawić małą miseczkę, na miseczce ułożyć zamrożony tort i polewać polewą od samego środka ku zewnętrznej stronie. Kiedy polewa już ścieknie, wyrównać spód a rant obsypać startą białą czekoladą. Udekorować malinami i chipsami z kokosa.
Tort powinien się rozmrażać kilka godzin w lodówce.
20 komentarzy
Ania
Zrobiłam mus z przepisu jako dolna warstwę kremu w torcie. Postepowałam zgodnie z przepisem – odparowałam mleczko do ok. 220 ml i wszytsko wyszło super ! polecam 🙂
Karolina
Dzień dobry!
Czym można zastąpić śmietankę 30% w musie?
Martyna
Torcik jest przepyszny!!!! Dosyć dużo pracy, ale dla jednego kęsa warto było 🥰🥰🥰 Przepis na piątkę.
FretkaVI
Patrząc na to co wyszlo z masy na biszkopt (glina którą trzeba bylo ucisnac zeby sie do formy dostosowala)gdzie ktos sobie pomylil chyba 40g kokosu na 1 jajko z 10 albo 4 g kokosu… reszte przepisu traktuje z doza zabezpieczenia i jako wskazówki a nie wyznaczone ilosci. Patrzac jak tęzeje masa kokosowa na szczescie zdazylem dodac wiecej zelatyny. Mam tylko nadzieje ze calosc bedzie sie trzymala na koncu jak w pozostalych muse cakeach ktore robilem a nie rozplynie sie… cale szczescie ze mam swoj przepis na glazure
Monika Molecka
Torcik upiekły setki osób ale jedynie Panu nie wyszedł. Może to nie ten poziom jeszcze. Może warto wybrać prostszy torcik.
Kasia
Nie, akurat to prawda. Ilość 5g żelatyny na 750 ml płynu i 100g mascarpone? To szaleństwo, nie ma szans, że masa dobrze stężeje przy tych proporcjach. Z biszkoptem to samo – połowa szklanki wiórków plus jeszcze mąka na jedno jajko, to nie może się udać 😉 Nie będę nawet próbować, bo szkoda składników.
Monika Molecka
Najpierw proszę spróbować a później pisać takie dyrdymały 🙂
Kinga
Robiłam już kilkanaście przepisów pani Moniki (w tym tort musowy malinowo-pistacjowy) i gwarantuję, że zawsze wychodzi pysznie i tak jak ma być 🙂
Teraz będę robić ten kokos <3
Agata
Jakiej formy sylikonowymi Pani używa do tego ciasta?
Andrzej
Glazurowa polewa zawsze mi imponuje – od razu sprawia, ze ciasto wygląda dużo bardziej kusząco. Sam przepis zapisuję, moim zdaniem będzie idealny na lato 😀
FretkaVI
Patrząc na to co wyszlo z masy na biszkopt (glina którą trzeba bylo ucisnac zeby sie do formy dostosowala)gdzie ktos sobie pomylil chyba 40g kokosu na 1 jajko z 10 albo 4 g kokosu… reszte przepisu traktuje z doza zabezpieczenia i jako wskazówki a nie wyznaczone ilosci. Patrzac jak tęzeje masa kokosowa na szczescie zdazylem dodac wiecej zelatyny. Mam tylko nadzieje ze calosc bedzie sie trzymala na koncu jak w pozostalych muse cakeach ktore robilem a nie rozplynie sie…
Natalia
Czy ciasto może zostać wykonane w taki sposób jak tort musowy pistacjowo malinowy z pani profilu? Chodzi mi konkretnie o to czy mozna uzyc rantu?
Monika Molecka
Tak można, ale trzeba dobrze zabezpieczyć aby krem nie wydostał się dołem rantu
Milena
Jaka jest wysokość formy?
Natalia
Czy ciasto wyjdzie w zwykłej tortownicy?
Monika Molecka
Będzie problem z wyjęciem ciasta, chyba że tortownica zostanie wyłożona folią spożywczą. Jednak trzeba liczyć się z tym, że nie będzie to idealnie gładka powierzchnia
Agata
Jakiego barwnika używasz z jakiej firmy?
Monika Molecka
Wilton 🙂
Ela
Nie ma takiej opcji. Ze względu na glazurową polewę ciasto musi zostać wykonane w silikonowej formie
Madzia
Jest taka opcja. Co prawda nie z tego przepisu, ale nie raz już robiłam torty musowe w zwykłym rancie, za każdym razem robiłam polewę lustrzaną i za każdym razem wychodziło. Tylko rant musi być równy, bo później będą rzucać się w oczy wszelkie nierówności.