Curry z ciecierzycy
Curry z ciecierzycy to szybkie, aromatyczne danie do którego można dodać swoje ulubione warzywa. Podane z ryżem, posypane czarnuszką przenosi nas na chwilę w orientalne rejony.
Składniki dla 4 osób:
3 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm kawałek imbiru
1/2 papryczki chilli
przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka garam masala
1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g ciecierzycy ze słoika
1 cukinia
1 papryka czerwona
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
sok z ćwiartki limonki
Dodatkowo:
natka pietruszki
czarnuszka
Przygotowanie:
Cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli bardzo drobno pokroić. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, czosnek, chilli i papryczkę chilli, krótko podsmażyć. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowym, smażyć całość 10 sekund. Na patelnię dodać cukinię, paprykę oraz odsączoną ciecierzycę, całość wymieszać i zalać mleczkiem kokosowym. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą i dusić około 10 min aż cukinia zmięknie. Na sam koniec dodać sok z limonki i wymieszać.
Curry z ciecierzycy podawać z ryżem, posypane czarnuszką i natką pietruszki.
Curry z ciecierzycy przygotowałam w Multigrillu marki Kuvngs. Poniżej link do strony z 10% rabatem
https://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-MultiGrill-Pysznie-Czy-Przepysznie-clinks-pol-115.html
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Delektujemy
Naprawdę smaczne;) Ogrom zastosowań ciecierzycy sprawia, że ją po prostu uwielbiam:) Co przepis, to zawsze się sprawdza!
Andrzej
Kulinarne podróże zawsze poprawiają mi nastrój — szczególnie takie pyszne 😀 Dzięki za przepis, zapisuję!