Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy to szybkie, aromatyczne danie do którego można dodać swoje ulubione warzywa. Podane z ryżem, posypane czarnuszką przenosi nas na chwilę w orientalne rejony.
Składniki dla 4 osób:

3 łyżki oleju

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 cm kawałek imbiru

1/2 papryczki chilli

przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka garam masala

1 łyżka koncentratu pomidorowego

300 g ciecierzycy ze słoika

1 cukinia

1 papryka czerwona

400 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

sok z ćwiartki limonki

Dodatkowo:

natka pietruszki

czarnuszka

Przygotowanie:

Cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli bardzo drobno pokroić. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, czosnek, chilli i papryczkę chilli, krótko podsmażyć. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowym, smażyć całość 10 sekund. Na patelnię dodać cukinię, paprykę oraz odsączoną ciecierzycę, całość wymieszać i zalać mleczkiem kokosowym. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą i dusić około 10 min aż cukinia zmięknie. Na sam koniec dodać sok z limonki i wymieszać.

Curry z ciecierzycy podawać z ryżem, posypane czarnuszką i natką pietruszki.

 

 

 

 

Curry z ciecierzycy przygotowałam w Multigrillu marki Kuvngs. Poniżej link do strony z 10% rabatem

https://www.zdroweimarkowe.pl/Promocja-MultiGrill-Pysznie-Czy-Przepysznie-clinks-pol-115.html

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!