Marmolada z jabłek
Marmolada z jabłek jest naprawdę gęsta i niezwykle smaczna. Można użyć jej do rogalików, wiatraczków a nawet pączków.
W składzie marmolada zawiera ocet, ale nie czuć go nawet w najmniejszym stopniu. Jest natomiast tutaj niezbędny.
Składniki na 12 słoiczków:
5 kg jabłek dowolnej odmiany
2 kg cukru
1 szklanka octu 10%
Przygotowanie:
Dzień 1: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Jabłka przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i zalać octem. Całość wymieszać, przykryć ściereczką bawełnianą i pozostawić na całą noc lub dłużej w temperaturze pokojowej.
Dzień 2: Jabłka wraz z wytworzonym sokiem przełożyć do garnka i gotować na średnim ogniu, mieszając przez ok 30 min. Czas gotowania zależy od tego ile soku zostało wytworzone. Te jabłka które będą miały mniej soku szybciej zgęstnieją, te z dużą ilością soku będą gotował się dłużej. Marmolada powinna być gęsta a jabłka powinny się rozpaść.
Gorącą marmoladę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować ok 15 min od zagotowania.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Małgorzata
Świetny przepis, a czy można dodać octu jabłkowego czy tylko spirytusowego?