Ekspres do kawy kolbowy z młynkiem Breville Barista Max VCF126X- recenzja

Ekspres do kawy kolbowy z młynkiem Breville Barista Max VCF126X to ekspres dzięki któremu zrobimy kawę jak od najlepszego baristy.  Od dwóch miesięcy mam okazję testować ten ekspres i dziś zrecenzuję go dla Was.

 

W moim domu ekspres do kawy to prawie najważniejszy sprzęt, ponieważ to kawą witamy każdy dzień. Kawa musi więc spełniać nasze oczekiwania, które każdy członek rodziny ma inne. Ja lubię kawę flat white, czyli podwójne espresso z bardzo kremową pianką, mąż woli duży kubek kawy z mlekiem, ale mam też w rodzinie smakosza mocnego i aromatycznego espresso:) Dzięki ekspresowi Breville Barista Max mogę pochwalić się umiejętnościami parzenia rożnych rodzajów kaw bez specjalnych kursów ponieważ sprzęt jest niezwykle intuicyjny a przy odrobinie wiedzy uda się każdemu zrobić kawę jak z najlepszych kawiarni.

Co zawiera zestaw?

  • Ekspres do kawy kolbowy z młynkiem Breville Barista Max
  • Kolba o średnicy 58mm
  • Ubijak do kawy
  • Dzbanek do mleka ze stali nierdzewnej 460ml
  • 2x Filtry z pojedynczymi ściankami
  • Pędzelek do czyszczenia
  • Tarcza czyszcząca do kolby
  • Wycior do czyszczenia

 

Młynek: Ekspres Breville Barista Max VCF126X posiada żarnowy młynek wraz z pojemnikiem na ziarna, który wystaje ponad górną krawędź ekspresu; stanowi on także element służący do regulacji grubości mielenia. Aby wybrać grubość mielenia kawy należy przekręcić całym zespołem i ustawić odpowiednią wartość na podziałce. Skrajna lewa pozycja zamyka zbiornik i umożliwia jego demontaż. Wylot zmielonej kawy umieszczony jest obok głowicy ekspresu – aby napełnić filtr odpowiednią porcją wsuwamy kolbę w uchwyt i pociągamy do dołu, co uruchamia młynek.

 

Po zakończeniu mielenia pozostaje tylko usunąć nadmiar kawy, ubić ją oraz założyć kolbę na moduł ciśnieniowy.

Młynek mieli kawę dość wolno ale dzięki temu jest równo i dokładnie zmielona co wpływa również na jej smak podczas ekstrakcji. Jest jeden minus, który mnie jako amatorowi na początku przeszkadzał to fakt, że ilość zmielonej kawy musi odbywać się potocznie mówiąc “na oko”. Miałam z tym ogromny problem ponieważ nie wiedziałam ile tej kawy tak na prawdę powinnam zmielić przez co kawa była zbyt mocna lub odwrotnie- lura.

 

Kolba: Głowica kolby o średnicy 58mm (taka jak w profesjonalnych ekspresach) gwarantuje, że mielona kawa jest równomiernie rozłożona, co poprawia ekstrakcję, zapewniając jakość kawy prosto z kawiarni. W zestawie otrzymamy dwa filtry (sitka); jedno do kawy pojedynczej, drugie do podwójnej. Sitka łatwo można zdemontować a co za tym idzie nie ma problemu z ich czyszczeniem.

 

Spieniacz: Ekspres ma wbudowaną dyszę pary, która wytwarza suchą parę, dzięki której uzyskamy aksamitną mikropianę mleczną – idealną do białej kawy, latte, czy cappuccino. Warto jednak pamiętać, aby bezpośrednio po użyciu przetrzeć dyszę wilgotną ściereczką w przeciwnym razie mleko obkleja dyszę. Należy również przepłukać dyszę po ubijaniu przekręcają pokrętło w lewo wypuszczając strumień wody. Ubijanie kremowej piany na początku może wydawać się ciężkim zadaniem ale po obejrzeniu kilku krótkich video w internecie i poczytaniu ważnych informacji można szybko się tego nauczyć.

Ekspres bardzo szybko się nagrzewa. Producent zapewnia, że jest to 58 sekund i nie byłabym sobą gdybym tego nie sprawdziła 🙂 Faktycznie! co do sekundy ekspres zgłasza swoją gotowość do pracy. W ekspresie Breville Barista Max są zaprogramowane 3 pojemność kawy: espresso 30 ml, podwójne espresso 60 ml, duża kawa 200 ml. Można też zaprogramować własne pojemności. To uważam za spory plus ponieważ nie trzeba się martwić że kawa się przeleje.

 

 

Czyszczenie: Po każdym użyciu należy umyć pojedyncze elementy ekspresu, które zostały użyte do zrobienia kawy. Idzie to dość sprawnie i szybko.

Dzbanek do spieniania mleka należy opłukać i umyć a następnie ususzyć. Z kolby należy wyrzucać fusy za każdym razem kiedy zrobimy kawę, jest to wygodne ponieważ nie zalegają w żadnym pojemniku przez co zazwyczaj była to pożywka dla grzybów. Aby wyczyścić kolbę należy wyjąć sitko i oba te elementy umyć.

Aby wyczyścić młynek należy wysypać kawę a następnie wyłożyć metalowy element młynka i wyczyścić dołączoną szczotką. Odkamienić ekspres należy raz na kilka miesięcy przy użyciu odpowiednich tabletek i wybranego trybu czyszczącego.

Podsumowanie: Miałam w swoim życiu kilka ekspresów, od przelewowego poprzez kapsułkowe a kończąc na kolbowym. Zawsze sądziłam, że piję najlepszą kawę póki nie zrobiłam jej w domu z ekspresu kolbowego z ubitym mleczkiem. Zakochałam się w tym smaku bo jest taki jak w kawiarni. Na początku ekspres może wydawać się zbyt profesjonalny dla zwykłego amatora, ale tak naprawdę nauka idzie bardzo szybko co przenosi się efektem na pyszną kawę. Musimy mieć jednak na uwadze to, że nie jest to ekspres który zrobi nam kawę za jednym przyciśnięciem guziczka. Tutaj wykonać należy więcej czynności. Po zrobieniu kawy należy jeszcze oczyścić i posprzątać bo mimo, że kawa mieli się bezpośrednio do kolby, zawsze gdzieś ziarenko minimalnie spadnie. Ciekawy i prosty design ekspresu świetnie wpasuje się w nowoczesne lub tradycyjne wnętrze kuchni.

 

Zapraszam na stronię internetową www.breville-polska.pl  tam możecie zakupić ekpsres w cenie 2 499,00 zł
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Wiola

    Dzien dobry mam pytanie gdzie jest wbudowany program kawy 200ml? I jak poradziła sobie Pani z odmierzaniem tej kawy do kolby? Jest jakaś granica? Na YouTube pokazuje aby zrobić lekki stożek z nasypanej kawy, Dziękuję za odpowiedź

    • Monika Molecka

      Dzień dobry,
      Duża kawa jest na pierwszym z lewej przycisku, można również zaprogramować ilość ml jakie sobie życzymy.
      Na początku miałam z tym problem bo kawa wychodziła za mocna lub za słaba, teraz już po dłuższym czasie wiem ile kawy powinnam zmielić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!