Farerska zupa curry z rybą

Farerska zupa curry z rybą to rozgrzewająca zupa z kawałkami delikatnego dorsza i słodkich brzoskwiń. Zupa farerska idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Jest podawana na tradycyjnych weselach, przyjęciach i dla gości z całego świata. Przepis pochodzi z przewodnika „Wyspy Owcze z pierwszej ręki” wydanego przez Sabinę Poulsen, polkę mieszkającą na Wyspach Owczych. Ja natomiast nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła 🙂
Składniki Dla 4 osób:

50 g masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka curry

1 puszka krojonych pomidorów

1 litr bulionu drobiowego lub rybnego

250 ml śmietany 30%

1 puszka brzoskwiń

500 g fileta z dorsza

2 łyżki soku z limonki

skórka otarta z połowy limonki

Dodatkowo:

100 g krewetek

świeża kolendra

Przygotowanie:

Filet z dorsza pokroić na kostki wielkości ok 2 cm. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę i przyprawę curry. Smażyć krótko aż wydobędzie się cały aromat przypraw. Dodać pomidory z puszki, bulion i śmietanę, całość doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować a następnie dodać pokrojoną rybę, brzoskwinie, skórkę i sok z limonki. Zupę przykryć pokrywką i gotować ok 8-10 min aż ryba się ugotuje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Krewetki podsmażyć krótko na maśle z obu stron.

Zupę podawać z usmażonymi krewetkami i chrupiącymi grzankami, udekorowaną świeżą kolendrą.

 

 

Przewodnik można zakupić tutaj
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!