Farerska zupa curry z rybą
Farerska zupa curry z rybą to rozgrzewająca zupa z kawałkami delikatnego dorsza i słodkich brzoskwiń. Zupa farerska idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Jest podawana na tradycyjnych weselach, przyjęciach i dla gości z całego świata. Przepis pochodzi z przewodnika „Wyspy Owcze z pierwszej ręki” wydanego przez Sabinę Poulsen, polkę mieszkającą na Wyspach Owczych. Ja natomiast nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła 🙂
Składniki Dla 4 osób:
50 g masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka curry
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr bulionu drobiowego lub rybnego
250 ml śmietany 30%
1 puszka brzoskwiń
500 g fileta z dorsza
2 łyżki soku z limonki
skórka otarta z połowy limonki
Dodatkowo:
100 g krewetek
świeża kolendra
Przygotowanie:
Filet z dorsza pokroić na kostki wielkości ok 2 cm. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę i przyprawę curry. Smażyć krótko aż wydobędzie się cały aromat przypraw. Dodać pomidory z puszki, bulion i śmietanę, całość doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować a następnie dodać pokrojoną rybę, brzoskwinie, skórkę i sok z limonki. Zupę przykryć pokrywką i gotować ok 8-10 min aż ryba się ugotuje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Krewetki podsmażyć krótko na maśle z obu stron.
Zupę podawać z usmażonymi krewetkami i chrupiącymi grzankami, udekorowaną świeżą kolendrą.