Klopsiki w sosie brokułowo-porowym

Te klopsiki to pyszny obiad dla dzieci i dorosłych. Pasują do ziemniaków, makaronu czy też ryżu. 

Zapieczone w piekarniku z serem są rewelacyjne. 

 

Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 kajzerka
1 jajko
Sól i pieprz 
Sos:
Por ( biała cześć)
1 łyżka masła
150 g brokuła
1 mała marchewka
200 ml śmietany
100 ml wody
Sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny
100 g sera żółtego (połowa do sosu a połowa do posypania)
Do zagęszczenia sosu ew. 1/2 łyżeczki mąki 

Przygotowanie:

Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w mleku i mocno odciśniętą dodać do mięsa. Dodać jajko, sól i pieprz i wyrobić dokładnie masę mięsną. Mokrymi dłońmi formujemy małe klopsiki.
Por kroimy w półksiężyce. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła dzielimy na drobne różyczki.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojony por oraz marchewkę. Całość chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę, wodę i różyczki brokuła. Gotujemy przez około 10 min na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem. Połowę żółtego sera ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Jeśli nasz sos wydaje się zbyt rzadki możemy trochę zaciągnąć go mąką ( w tym celu 1 łyżeczkę mąki mieszamy w ziemnej wodzie i powoli wlewamy do gotującego się sosu, stale kontrolując konsystencję). Dodać sos z cytryny i całość wymieszać.
Kiedy sos będzie chłodny wylewamy go do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy nasze klopsiki. Całość posypujemy resztą sera żółtego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 35 mim. 
Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!