Zawinięte Hot Dogi

Te hot dogi to świetna propozycja na kolację ale też na imprezę bo można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.  
Do środka tak naprawdę możemy dodać takie dodatki jakie nam pasują np. ser żółty, cebulkę czy zamiast parówki szynkę 🙂
Składniki na ok.8 szt:

280 g  mąki pszennej

40 g masła

1 łyżeczka cukru

1 jajko (1/2 żółtka odłożyć do posmarowania)

125 ml mleka

15 g drożdży świeżych

płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

8 małych parówek lub 4 duże

ogórek konserwowy

cebulka prażona lub 1 cebula

2 łyżki musztardy

2 łyżki ketchupu

Dodatkowo:

pozostałe 1/2 żółtka+1 łyżka mleka, do posmarowania

czarnuszka lub sezam (do posypania)

Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

W letnim (nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko, sól i zacząć wyrabiać ciasto, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać ręcznie lub robotem przez około 15 min.

Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz..

Ciasto wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Prostokąt przeciąć wzdłuż na dwa długie paski. Każdy pasek podzielić na 4 mniejsze prostokąty. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Parówki przeciąć na pół i ułożyć na każdym z prostokątów, obok ułożyć pokrojonego w słupki ogórka, dodać cebulkę, posmarować ketchupem i musztardą. Zawinąć ciasto do środka i docisnąć boki palcami a następnie nożem w górnej części naciąć 5-7 razy. Zrolować ciasto ku górze.

Tak zawinięte hot dogi ułożyć na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem.

Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 200*C góra- dół aż się zarumienią.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!