Knedliki, czyli knedel czeski

Pomysł na dzisiejszy obiad podsunęła mi mama kiedy rozmawiałyśmy przez telefon.
Znalazłam w sieci przepis i postanowiłam, że go przetesuję. Wyszło prze-py-szne!!! Do tego gulasz wołowy i czerwona kapusta.

 

Składniki na 4 knedle:

500g mąki krupczatki
2 jajka
300ml mleka
20g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

 Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Odmierzyć mąkę i dodać do mleka 2 łyżki. Całość wymieszać i odstawić na około 15 min. Do mąki dodać sól i jajka oraz wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać łyżka i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Delikatnie można podsypać mąką. Uformować wałeczki.
W szerokim garnku zagotować wodę wraz z łyżeczka soli. Do gotującej się wody wrzucić uformowane wałeczki. Najlepiej po dwa aby uniknąć sklejenia. Gotować około 10 min obracając co jakiś czas ( knedle od razu wypłyną). Jeszcze gorące knedle najlepiej przecina się nitką. Od spodu przeciągając w górę na krzyż. Podawać z sosem.
Źródło: www.kuchniaagaty.pl

 

Źródło: tutaj

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!