Domowy makaron
Domowy makaron jest niezwykle sprężysty i pyszny. Testowałam różne rodzaje mąk aby dojść do tego perfekcyjnego i w końcu się udało. Najlepsze moje połączenia semolina z mąką pszenną typ 500. Semolinę można zastąpić krupczatką, która tak naprawdę jest nazywana naszą polską semoliną. Duże znaczenie mają też jajka, wybierajmy wiejskie które nadają pięknego koloru makaronowi. Makaron z semoliny nie rozgotowuje się, ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. To z pszenicy durum, powstaje najwyższej klasy włoski makaron.
Składniki:
300 g mąki (np. 200 g semoliny/ krupczatki+ 100 g mąki pszennej typ 500 lub samej pszennej)
3 jajka rozm. L
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mąkę/ mąki wsypać do miski, dodać jajka, sól, oliwę i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest mocno oporne aby zagnieść je w jednolitą kulę można dodać 1-2 łyżki wody. Wyrobić można ręcznie lub robotem planetarnym z końcówką do wyrabiania ciasta. Ciasto nakryć miską lub włożyć do woreczka i odstawić na 20 min.
Ciasto dzielić na 3-4 części i każdą z nich wałkujemy bardzo cienko na płat, podczas wałkowania podsypujemy mąką aby ciasto nie przyklejało się do blatu. Polecam do wałkowania maszynkę do makaronu Marcato, która znacznie ułatwia pracę a robienie makaronu idzie bardzo szybko i przyjemnie. W tym celu ustawić pokrętło maszynki na 1 i od tego zaczynać wałkowanie stopniowo zwiększając aż do pożądanej grubości. Następnie posypujemy płaty lekko mąką i pozostawiamy do lekkiego wysuszenia na kilka minut z każdej strony. Przepuszczamy przez wybrany rodzaj przystawki lub kroimy nożem i podsypujemy makaron lekko mąką żeby się nie skleił.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i gotować makaron ok 3-6 min w zależności od grubości.
Makaron można od razu ugotować w osolonej wodzie lub zasuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Aby makaron dobrze zaschnął należy rozłożyć go na tacy i pozostawić na blacie w temp pokojowej na cały dzień i noc ale od czasu do czasu przemieszać delikatnie palcami.