Kluski kładzione łyżką
Kluski kładzione łyżką to danie które w naszym domu jest od pokoleń. Najlepiej smakują z roztopionym masłem i posypane koperkiem
Składniki dla 4 osób:
100 ml mleka
60 ml wody
2 jajka
300g mąki pszennej
2-3 szczypty soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera ( najlepiej końcówkami do wyrabiania).
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczki soli.
Łyżkę zamoczyć na kilka sekund w gotującej się wodzie, zsuwać po ściance miski podłużne kluseczki i puszczać na wrzątek. Gotować około 3-4 min od zagotować. Podawać polane roztopionym masłem i posypane koperkiem lub na słodko z cukrem wymieszanym z cynamonem.
7 komentarzy
Doris
Dzięki za przepis, sprawdzony 🙂 ps. Pani Agnieszko widać czas wrócić do szkoły i nauczyć się czytać ze zrozumieniem…..współczuję, że nawet tego Pani nie potrafi ???? pozdrawiam
Agnieszka
Bardzo proszę poprawić błędy, ponieważ nie można zrozumieć tekstu.
Natalia
Serio? Ja zrozumialam wszystko bez żadnego problemu.
Monika Molecka
Skoro nie jest dla Pani zrozumiały tak prosty tekst to pozostaje mi tylko obrazkowo rozrysować 🙂
Olaa
Zalecam przygotowanie podwójnej porcji?
moniab20
Pyszne własnie sie zajadamy 🙂
pozdrawiam
Monika Molecka
Bardzo się cieszę , że kluseczki smakują 🙂