Placuszki jogurtowe z jabłkami

To najlepsze śniadanie mojej córki. A i Ja uwielbiam czasem zjeść takie placuszki. 
Ja do placuszków dodałam plasterki jabłek ale spokojnie można je zrobić bez. niczego
Składniki na 16 sztuk

250 g jogurtu naturalnego

1 łyżka masła, roztopionego

2 jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

170 g mąki pszennej typ 450

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jabłka

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone jabłka posypać odrobiną cynamonu. Jogurt wymieszać z jajkami i masłem za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto im krócej mieszane tym bardziej bardziej placki będą puszyste. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać masło klarowane lub olej kokosowy. Na patelnię nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta i nieco rozpłaszczyć, ułożyć plasterki jabłka i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać posypane cukrem pudrem.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!