Krem malinowy, czyli raspberry curd

Raspberry Curd to mocno malinowy krem na bazie jajek i malin. Jest gładki bez pestek i grudek. Ja uwielbiam go z naleśnikami ale ma szerokie zastosowanie, tj. jako wypełnienie do tart, tarteletek, babeczek lub jako korona na bezie 🙂 

 Składniki na 1 szkl:

130 g malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
1 szt jajka
1szt żółtka
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g masła

Przygotowanie: 

 Do garnuszka przesypać maliny, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek i otrzymać malinową pulpę. Przestudzić.
Do niewielkiego garnka wlać wody. Na garnek postawić miskę i wodę zagotować. Do miski dodać jajko, żółtko i cukier. Całość roztrzepać rózgą. Po chwili dodać masło i malinową pulpę oraz sok z cytryny. Całość cały czas energicznie mieszać aż krem zacznie gęstnieć. Powinien mieć konsystencję budyniu. Przechowywać w lodówce ok 2 tyg.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz