Kruche rurki z bitą śmietaną i curdem

Rurki to smak mojego dzieciństwa. Mama zawsze piekła je z kremem budyniowym. Trzeba jednak mieć metalowe rurki aby je upiec. Ja dziś nadziałam je podwójnie. Jedną część bitą śmietaną i lemon curdem, drugą część natomiast bitą śmietaną i curdem malinowym. Wyszło niebo w gębie! A do tego zaparzyłam dzbanuszek herbaty RichMont Raspberry Pear i to było już dopełnienie smaku.Przepis na kruche ciasto zaczerpnęłam z bloga www.mojewypieki.com

Składniki (na 60szt.):

500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce

 Bita śmietana: 

600ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 szt usztywniacza do śmietany
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, usztywniaczem i ekstraktem z wanilii.

Dodatkowo: 

4 łyżki lemon curd (przepis tutaj)
4 łyżki raspberry curd (przepis tutaj)
Lemon i Raspberry curd wkładamy pojedynczo do rękawa cukierniczego i cienką końcówką szprycujemy rurki cienko przez całą długość. Ja zrobiłam po połowie z każdego smaku. Zmieniamy końcówkę na większą a rękaw uzupiełniamy bitą śmietaną. Szprycujemy do końca. 


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!