Krem z brokułów

Krem brokułowy to szybki pomysł na obiad. U mnie zupy mają wzięcie tylko wtedy kiedy mają bogate dodatki. Krem brokułowy posypany grzankami, ziarnami słonecznika i serem feta to idealne połączenie.
Składniki dla 4 osób:

1/2 cebuli

1 łyżka masła

500 g brokułów

150 g ziemniaków

850 ml bulionu warzywnego

50 ml śmietany kremówki

1/2 łyżeczki soli

pieprz

gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

grzanki

kiełki brokuła

ser feta

olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Przygotowanie:

Brokuła podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

W garnku roztopić masło, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać różyczki brokuła i ziemniaki, całość zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować ok 30 min do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dolać śmietanę, świeżo startą gałkę muszkatołową i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Zupę podawać z kiełkami brokuła, pokruszoną fetą, ziarnami słonecznika i odrobiną oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!