Krem z brokułów
Krem brokułowy to szybki pomysł na obiad. U mnie zupy mają wzięcie tylko wtedy kiedy mają bogate dodatki. Krem brokułowy posypany grzankami, ziarnami słonecznika i serem feta to idealne połączenie.
Składniki dla 4 osób:
1/2 cebuli
1 łyżka masła
500 g brokułów
150 g ziemniaków
850 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki soli
pieprz
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
grzanki
kiełki brokuła
ser feta
olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W garnku roztopić masło, dodać cebulkę i zeszklić. Następnie dodać różyczki brokuła i ziemniaki, całość zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować ok 30 min do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dolać śmietanę, świeżo startą gałkę muszkatołową i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z kiełkami brokuła, pokruszoną fetą, ziarnami słonecznika i odrobiną oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA