Torciki bezowe z malinami
Torciki bezowe z malinami i frużeliną to idealne połączenie smakowe. Chrupiąca beza, śmietankowy krem, owocowa frużelina i świeże maliny.
Składniki na 10 szt:
4 białka
200 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
szczypta soli
Krem śmietankowy:
500 ml śmietany 30% lub 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
100 g frużeliny z owoców leśnych (przepis)
150 g świeżych malin
Przygotowanie:
Na jednej dużej lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 4-5 cm.
Piekarnik nagrzać do 90*C z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać ocet lub sok z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego w wyciętym dość dużym otworem i wyciskać okrągłe bezy nie wychodząc poza obszar.
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 2 drugą blaszkę na poziom przedostatni.
Piec przez ok 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezy do wystudzenia.
Tak upieczone i wystudzone beziki delikatnie zdejmujemy z blaszki.
Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko (u mnie M1).
Na pierwszą dolną bezę wycisnąć krem, w środek wycisnąć odrobinę frużeliny, przykryć kolejnym bezikiem, ponownie krem a na sam koniec ułożyć kilka malin.
Górę oprószyć cukrem pudrem.