Torciki bezowe z malinami

Torciki bezowe z malinami i frużeliną to idealne połączenie smakowe. Chrupiąca beza, śmietankowy krem, owocowa frużelina i świeże maliny.
Składniki na 10 szt:

4 białka

200 g drobnego cukru

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny

szczypta soli

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany 30% lub 36%

250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

100 g frużeliny z owoców leśnych (przepis)

150 g świeżych malin

Przygotowanie:

Na jednej dużej lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 4-5 cm.
Piekarnik nagrzać do 90*C z termoobiegiem.

Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać ocet lub sok z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

Tak ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego w wyciętym dość dużym otworem i wyciskać  okrągłe bezy nie wychodząc poza obszar.

Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 2 drugą blaszkę na poziom przedostatni.

Piec przez ok 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezy do wystudzenia.

Tak upieczone i wystudzone beziki delikatnie zdejmujemy z blaszki.

Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko (u mnie M1).

Na pierwszą dolną bezę wycisnąć krem, w środek wycisnąć odrobinę frużeliny, przykryć kolejnym bezikiem, ponownie krem a na sam koniec ułożyć kilka malin.

Górę oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!