Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to przepyszne dane. Pyszne cienkie ciasto i dużo farszu z twarogu i ziemniaków. Podawane z kleksem gęstej kwaśnej śmietany i podsmażoną na maśle cebulką

Składniki na około 80 sztuk:

500 g mąki pszennej 450 lub 500

250 ml wody, ciepłej

1 żółtko

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju lub 20 g masła

Farsz:

500 g ziemniaków (po obraniu)

400 g sera twarogowego

1 cebula

50 g masła

sól

świeżo mielony pieprz 

Dodatkowo:

masło

gęsta kwaśna śmietana 12% lub 18%

cebulka

szczypiorek do posypania

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć jeszcze gorąco wraz z serem przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle aż się delikatnie. 

Dodać do przeciśniętych ziemniaków z serem. Doprawić obficie pieprzem i solą.

Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć olej lub masło i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać żółtko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi “odpocząć” przez co lepiej się będzie rozciągało i nie będzie się kurczyło. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką lub literatką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy lub ściereczce bawełnianej posypanej mąką ryżową lub kukurydzianą która nie zawiera glutenu. Pierogi nie będą się do niej przyklejać. Z resztkami ciasta postępuj tak samo, jak z ciastem głównym. Jeśli skrawki ciasta są lekko wysuszone, ponownie zawiń je na 10 min w papier do pieczenia i znów będzie elastyczne. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj około 3 min od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów będzie zależał od grubości ciasta. Wyławiaj łyżką cedzakową. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i cebulką podsmażoną na maśle (opcjonalnie).
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!