Krucha tarta ze szpinakiem, fetą i cheddarem

Idealnie kruche i cienkie ciasto na tartę, wilgotny środek to idealna propozycja na bezmięsny obiad lub podwieczorek. 

 

 Składniki na formę 24 cm:

 Kruche ciasto:
125g mąki pszennej
60g zimnego masła
1 małe jajko
szczypta soli
1 łyżka mleka
Nadzienie:
1 łyżka masła
150 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
100 ml śmietany kremówki 30%
50 g tartego cheddara lub żółtego sera gouda 
100 g sera feta
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, następnie zimne masło. Pokroić je nożem na mniejsze kawałki. Uformować z mąki kopiec i zrobić w jego środku dołek do którego wybić jajko oraz łyżkę mleka i szczyptę soli.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ugnieść, aż powstanie jednolita konsystencja. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, włożyć je do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto wyjąć z lodówki. Z papieru do pieczenia uciąć dwa jednakowej wielkości kwadratowe arkusze. Włożyć ciasto między papier i rozwałkować na arkusz o 3 cm większy od dna formy.
Odkleić górny papier i odwracając dolny arkusz przełożyć ciasto do formy dociskając brzegi. Papier odkleić i dokładnie wykleić formę, aby nie było ani jednej dziury.
formę z ciastem wstawić do lodówki do ponownego wychłodzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Ciasto podpiec 10 min w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać umyty i pokrojony szpinak. Dusić chwilę aż zwiędnie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć 30 sekund. Szpinak wystudzić.
W misce wymieszać śmietanę kwaśną, słodką, wystudzony szpinak, jajka, ser feta i tarty cheddar. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 40 min.
Podawać na ciepło.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!