Carpaccio z buraka

Carpaccio z pieczonego buraka to świetny pomysł na przystawkę lub lekką kolację. Bardzo lubię połączenie słodkiego buraka, słonej fety i sosu słodko- kwaśnego. Całość posypana prażonymi orzechami włoskimi co dla mnie było nowością. Idealne połączenie. 

 

 Składniki dla2 osób:

2 buraki
50 g sera feta
30 g orzechów włoskich
garść sałaty (rukoli, roszponki lub mieszanki młodych listków)
Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego lub innego (balsamiczny, cytryna, malinowy)
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Składniki na sos dokładnie wymieszać. 
Orzechy posiekać drobniej ale nie zbyt drobno. 
Buraki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Każdą połówkę owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez 1- 1,5 godz w zależności od wielkości buraków. Można ukłuć wykałaczką i sprawdzić czy są miękkie. 
Buraki wyjąć, przestudzić i obrać. Pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzach.
Na burakach ułożyć sałatę, pokruszyć ser feta i posypać orzechami. Całość polać sosem. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Bluegirl.ewa

    Carpaccio wyszło przepyszne, odczarowuje buraki, które nie należą do moich ulubionych warzyw. Podałam z dodatkiem liści szpinaku, bo tylko je miałam. Dodatkowo oprócz orzechów włoskich, podprażyłam migdały siekane i słonecznik. Zarówno mnie jak i mężowi, bardzo smakowało.