Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii bardzo prosta a jakże pyszna zupa. Do kremu z cukinii dodaję odrobinę mrożonego zielonego groszku który świetnie komponuje się ze smakiem cukinii.
Składniki dla 4 osób:

800 g cukinii

200 g ziemniaków

1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

30 g masła

40 g cebuli

1 łyżeczka soli 

pieprz biały mielony

100 g groszku zielonego mrożonego

80 ml śmietany kremówki 30%

gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

ser Parmegiano Regiano

olej z pestek dynii

pestki dyni

grzanki

Przygotowanie:

Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać warzywa tj. cukinię, groszek i ziemniaki. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Zupę nalać do miseczek, zetrzeć ser Parmegiano Regiano, dodać grzanki, pestki dyni oraz odrobinę oleju z pestek dyni.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!