Mini pavlova z kremem i owocami
Mini pavlova z kremem i owocami to idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko klejące w środku bezy do których świetnie pasuje krem na bazie śmietany i mascarpone oraz góra owoców. Są przepyszne bo nie przesłodzone i lekkie.
Składniki na bezy – ok 15 szt:
6 białek
300 g cukru drobnego
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy:
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
borówki
maliny
jeżyny
czerwona porzeczka
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Białka wyjąć z lodówki na 3 godz przed pieczeniem aby uzyskały temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 90 stopni z termoobiegiem góra- dół.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować kręgi jakiej wielkości chcemy uzyskać bezy u mnie było to 7 cm.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać na sztywno (uważać żeby nie przebić białek- wtedy białką zbijają się w grudki). Pod koniec dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się całkowicie rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i wymieszać do połączenia się składników.
Bezy wyciskałam za pomocą rękawa cukierniczego i tylki (Willton M1). Ale można również nakładać je łyżką formując gniazdka.
Blachy włożyć do nagrzanego piekarnika i suszyć 1,5-2,5 godz(w zależności od wielkości bezów). Piekarnik wyłączyć i pozostawić bezy w środku aż do całkowitego wystygnięcia (minimalnie uchylić piekarnik na 15 minut aż wyleci para i ponownie zamknąć). Ja bezy zostawiam na całą noc w wyłączonym piekarniku.
Schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder umieścić misce i ubijać na gęsty krem.
Krem włożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton M1 i nadziać bezy kremem.
Udekorować świeżymi owocami i listkami świeżej mięty. Mini pavlova z kremem i owocami do momentu podania przechowywać w lodówce.
19 komentarzy
Kasia
Witam , skąd wiemy ze beza jest upieczona ?:)
magda
hej, przy twojej wielkosci jak dlugo pieczemy ?
Beza
Zapomniałam dodać do mini pavlovej mąkę ziemniaczana i ocet 🙁 czy wyjdzie? Może być za bardzo chrupka?
JAMIE OLIVIER
w jakiej temperaturze pieczone?
Monika Molecka
Jak w przepisie
AGA
Czy bezy należy nadziewać w dniu imprezy ?
Monika Molecka
Można ale równie dobrze będzie wieczorem w dzień przed
Kasia
Potrzebuję dużo bez, na pewno więcej niz dwie blachy. Czy jest jakis sposob zeby je upiec bez zostawienia na tak dlugo ,,zablokowanego” piekarnika? Suszenie jednych, zostawienie do wystygnięcia piekarnika, rozgrzewanie piekarnika znowu, pieczenie drugich i pozostawienie do wystygnięcia to bedzie caly dzien zajęty piekarnik 🙈🙈
Monika Molecka
Wtedy trzeba je zatem wyjąć bo nie ma innego sposobu
Marta
Po raz pierwszy bezy się udały! Robiłam z 8 podejść i za każdym razem było coś nie tak. Proszę powiedzieć na których poziomach piekarnika Pani je suszy?
Pozdrawiam
Marta
Monika Molecka
Na drugim od góry i 1 od dołu
Ewelina
Podała Pani 2 poziomy pieczenia. Czyli rozumiem, że wkłada Pani do piekarnika 2 blaszki z bezami? Jeżeli włożę 2 blaszki to bezy się dobrze wysusza?
Pozdrawiam serdecznie
Monika Molecka
Tak, jeśli będzie włączony termoobieg
Daria
Witam.
A po co ocet w przepisie?? Czy można go pominąć??
Monika Molecka
nie można, bez octu bez się kruszy
Dominika
Dzień dobry , czy zamiast octu mogę dać spirytus ?
Natalia
Czy bezy można upiec kilka dni wcześniej? Czy dzień wcześniej przed podaniem?
Maria
Pani Moniko , w jakiej temperaturze i jak długo piec bezy jak nie posiadam termoobiegu ?
Pozdrawiam
Monika Molecka
Pani Mario, nigdy nie piekłam bez termoobiegu. Ale jak już to należy podwyższyć temp. o 20*C Jeśli będą beżowe należy kontrolować temperaturę i zmniejszać.
Należy poznać swój piekarnik 🙂