mini pavlova z kremem i owocami

Mini pavlova z kremem i owocami

Mini pavlova z kremem i owocami to idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko klejące w środku bezy do których świetnie pasuje krem na bazie śmietany i mascarpone oraz góra owoców. Są przepyszne bo nie przesłodzone i lekkie. 

Składniki na bezy – ok 15 szt:
  6 białek
300 g cukru drobnego
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy:
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
borówki
maliny
jeżyny
czerwona porzeczka
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Białka wyjąć z lodówki na 3 godz przed pieczeniem aby uzyskały temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 90 stopni z termoobiegiem góra- dół.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować kręgi jakiej wielkości chcemy uzyskać bezy u mnie było to 7 cm.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać na sztywno (uważać żeby nie przebić białek- wtedy białką zbijają się w grudki). Pod koniec dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się całkowicie rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i wymieszać do połączenia się składników.
Bezy wyciskałam za pomocą rękawa cukierniczego i tylki (Willton M1). Ale można również nakładać je łyżką formując gniazdka.
Blachy włożyć do nagrzanego piekarnika i suszyć 1,5-2,5 godz(w zależności od wielkości bezów). Piekarnik wyłączyć i pozostawić bezy w środku aż do całkowitego wystygnięcia (minimalnie uchylić piekarnik na 15 minut aż wyleci para i ponownie zamknąć). Ja bezy zostawiam na całą noc w wyłączonym piekarniku.
Schłodzoną śmietanę, mascarpone, cukier puder umieścić misce i ubijać na gęsty krem.
Krem włożyć do rękawa cukierniczego z tylką Wilton M1 i nadziać bezy kremem.

Udekorować świeżymi owocami i listkami świeżej mięty. Mini pavlova z kremem i owocami do momentu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!

mini pavlova z kremem i owocami

mini pavlova z kremem i owocami

Zapraszam do polubienia mojego Instagrama
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

19 komentarzy