Tort bezowy z kremem pistacjowym
Tort bezowy z kremem pistacjowym wygrał z Dacqouise w boju. Serio! Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 🙂 Mam nadzieję, że i Was zachwyci.
Składniki:
6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem pistacjowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
150 g białej czekolady
4-5 łyżeczek pasty pistacjowej 100%
250 g mascarpone
Jadalny mech:
1 jajko
15 g cukru
30 g miodu
25 g mąki pszennej 450
4 g proszku do pieczenia
barwnik w żelu
Dodatkowo:
3 marakuje
200 g malin
kilka pistacji, do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie kremu należy zacząć wieczorem w przeddzień przekładania bezy. Nie polecam robić kremu na śmietanie 30% ponieważ nie jest tak gęsty jak na 36%.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do miski. W garnku podgrzać śmietankę wraz z pastą pistacjową uważając aby jej nie zagotować. Gorącą śmietaną zalać czekoladę, zostawić na 2 min po czym rozmieszać aż się całkowicie rozpuści.
Tak rozpuszczoną masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin.
(W dzień składania bezy): Schłodzony mascarpone dodać do schłodzonej masy i ubijać na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstego kremu.
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 21 cm i odwrócić papier aby ślad ołówka nie odbił się na bezie.
Piekarnik nagrzać do 150*C z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Na końcu piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na dwie blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1 drugą blaszkę na ostatni poziom.
Piec przez 5 min w 150 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc (Ja robię zawsze w ten sposób zawsze).
Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki. Blaty nie są śnieżnobiałe lecz lekko beżowe i chrupiące z wierzchu z pianką w środku.Dolny blat bezy ułożyć na paterze, wyłożyć ubity krem pistacjowy (2 łyżki zostawić do dekoracji), ułożyć maliny, miąższ z marakui, przykryć drugim blatem bezowym i lekko docisnąć.
Resztę kremu włożyć do rękawa cukierniczego z prostą tylką i na brzegach udekorować rozetkami. Udekorować ćwiartkami marakui i świeżymi malinami.
Mech: Żółtko oddzielić od białka. Do białka dodać połowę cukru, drugą połowę dodać żółtek. Ubić żółtka na jasną i puszystą masę. Umyć końcówki miksera i ubić białka z cukrem na białą i gęstą pianę. Do białek dodać miód i chwilę zmiksować. Dodać barwnik i obie masy połączyć za pomocą szpatułki. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do 3 kubków i włożyć do mikrofalówki na 50 sek- 1 min. Wyjąć z kubka jeszcze gorące i rozrywać jeszcze ciepłe palcami. Jadalnym mchem udekorować tort bezowy.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
22 komentarze
Pola
Na ile osob mniej wiecej jest ta beza?
Pasta
Czy pasta pistacjowa to to samo co krem pistacjowy?
Monika Molecka
Nie pasta to 100% pistacji a krem to zaledwie 40%
Marta
a czy można dodać kremu pistacjowego zamiast pasty? jeśli tak to jakie proporcje?
Agata
Czy mech można zrobić w piekarniku? nie mam mikrofali…
Monika Molecka
Niestety nie
Aneta
A czy jadalny mech można upiec pare dni wcześniej?
Kasia
Witam, czy taki krem pustacjowy nada sie do przełożenia rolady biszkoptowej?
Pozdrawiam ?
Monika Molecka
Witam, tak nada się
Kasia
Witam serdecznie proszę doradzić mam 3 blaty bezy i jakie zrobić dwie masy oprócz tej pistacjowej żeby tort smakował.
Marta
Krem jest PRZEPYSZNY! Absolutnie najlepszy jaki jadłam 🙂 jednak w połączeniu z bezą zdecydowanie za słodki
Dominika
A czy można wykorzystać taki krem do tarty? Czy będzie za gęsty?
Monika Molecka
Można użyć do tarty
Martyna
Czy bezę można upiec dzień wcześniej wieczorem? A przekładać i zjeść na drugi dzień?
Monika Molecka
Tak można
Aneta
A czy jadalny mech można wykonać pare dni wcześniej? ?
Monika Molecka
Niestety nie, nie da się go podzielić na drugi dzień
Justyna
Czy zabezpiecza Pani czymś beze ? Np. biała czekoladą ? Nie chciałabym żeby się beza rozpuściła
Małgorzata
Czy pastę pistacjowy można zastąpić pistacjami? A jeśli nie to jaka pastę pani poleca?
Monika Molecka
Nie pasta pistacjowa to miazga z pistacji. Kupi się ją na stronie Pi-nuts, Pistacje.pl
Marta
Po jakim czasie najlepiej podawać tort? Od razu po złożeniu?
Monika Molecka
Najlepiej smakuje po kilku godzinach schłodzony w lodówce