Tort bezowy z mango i owocami

Tort bezowy z mango i owocami. Dwa blaty bezowe przełożone kremem waniliowym, z owocową koroną i pipetkami z puree z mango.
Składniki na 2 blaty o śr. 20 cm:

6 białek (z dużych jajek)

300 g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:

600 ml śmietany 30% lub 36%

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej

Owoce:

200 g truskawek

200 g malin

100 g borówek

10 owoców miechunki

1 łyżka pistacji

100 ml puree z mango

Dodatkowo:

70 g białej czekolady

Przygotowanie:

Na dwóch lub trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 20 cm.
Piekarnik nagrzać do 130*C z termoobiegiem.

Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Finalnie, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1, drugą na poziom środkowy, trzecią na ostatni poziom. Piec przez 5 min w 130 stopniach, później obniżyć temperaturę do 90*C i piec przez kolejne 2,5 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc. Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki.

Pipetki do deserów 4 ml (do kupienia na allegro) wypełnić puree z mango.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Roztopioną czekoladą posmarować blaty:: jeden od spodu a jeden od góry. Blaty włożyć na chwilę do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie wtedy krem nie rozpuści bezy.

Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na gęsty krem. Pierwszy blat ułożyć na paterze, wyłożyć 3/4 kremu, przykryć kolejnym blatem bezowym i rozsmarować pozostałą część kremu. Ułożyć owoce, wbić pipetki z puree z mango, posypać posiekanymi pistacjami. Tort bezowy z mango i owocami przechowywać w lodówce. Po ukrojeniu kawałka wycisnąć puree z pipetki.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!