Tartaletki z wiśniami i bezą
Tartaletki z wiśniami i bezą to fantastyczne połączenie kwaśnych wiśni z chrupiącą, słodką bezą. Wszystko to zapieczone na kruchych, maślanych spodach.
Składniki na 10 szt o śr. 10 cm lub jedną dużą tartę 23 cm:
Ciasto:
90 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 małe jajko (ok 45 g)
200 g mąki pszennej 450
35 g mąki migdałowej
szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
450 g mrożonych wiśni
50 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
Beza:
3 białka
szczypta soli
160 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę pszenną, mąkę migdałową i cukier puder wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozmieszane jajko, sól i całość zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5- 8 mm. tak przygotowane ciasto wyłożyć na 30 min do lodówki. Ze schłodzonego ciasta wyciąć kółka większej średnicy niż formy a następnie tymi kółkami wylepić foremki. Wyrównać brzegi. Tak przygotowane tarteletki włożyć do zamrażalnika na 2-3 godz.
Piekarnika nagrzać do 200*C góra- dół. Zamrożone tarteletki piec ok 15 min aż zaczną zmieniać kolor na złoty. Tartaletki wystudzić.
Frużelina: Zamrożone wiśnie razem z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w garnku i gotować aż wiśnie puszczą sok. Do gotujących się wiśni wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i całość energicznie mieszając gotować aż wiśnie zgęstnieją.
Frużelinę wystudzić.
Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać ocet i całość jeszcze chwilę miksować. Bezę przełożyć do worka cukierniczego z prostą tylką o śr. 12 mm.
Piekarnik nagrzać do 140*C góra- dół.
Składanie: Do upieczonych wcześniej tartaletek włożyć po 1,5-2 łyżki frużeliny. Na frużelinę wyciskać stożki z bezy, jeden przy drugim.
Tak przygotowane tartaletki zapiekać ponownie przez ok 40 min aż beza zacznie się brązowieć.
Jeden komentarz
Klaudia
Pani Moniko, czy jak nie mam foremek z wyciąganym dnem czy lepiej je zapiekać z bezą wyciągnięte z formy czy później też nie bedzie problemu ? wyciągać z formy ciepłe czy zimne ?