Tartaletki z wiśniami i bezą

Tartaletki z wiśniami i bezą to fantastyczne połączenie kwaśnych wiśni z chrupiącą, słodką bezą. Wszystko to zapieczone na kruchych, maślanych spodach. 
Składniki na 10 szt o śr. 10 cm lub jedną dużą tartę 23 cm:

Ciasto:

90 g zimnego masła

70 g cukru pudru

1 małe jajko (ok 45 g)

200 g mąki pszennej 450

35 g mąki migdałowej

szczypta soli

Frużelina wiśniowa:

450 g mrożonych wiśni

50 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1,5- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody

Beza:

3 białka

szczypta soli

160 g drobnego cukru

1 łyżeczka octu 

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę pszenną, mąkę migdałową i cukier puder wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozmieszane jajko, sól i całość zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5- 8 mm. tak przygotowane ciasto wyłożyć na 30 min do lodówki. Ze schłodzonego ciasta wyciąć kółka większej średnicy niż formy a następnie tymi kółkami wylepić foremki. Wyrównać brzegi. Tak przygotowane tarteletki włożyć do zamrażalnika na 2-3 godz. 

Piekarnika nagrzać do 200*C góra- dół. Zamrożone tarteletki piec ok 15 min aż zaczną zmieniać kolor na złoty. Tartaletki wystudzić. 

Frużelina: Zamrożone wiśnie razem z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w garnku i gotować aż wiśnie puszczą sok. Do gotujących się wiśni wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i całość  energicznie mieszając gotować aż wiśnie zgęstnieją.

Frużelinę wystudzić. 

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać ocet i całość jeszcze chwilę miksować. Bezę przełożyć do worka cukierniczego z prostą tylką o śr. 12 mm.

Piekarnik nagrzać do 140*C góra- dół.

Składanie: Do upieczonych wcześniej tartaletek włożyć po 1,5-2 łyżki frużeliny. Na frużelinę wyciskać stożki z bezy, jeden przy drugim. 

Tak przygotowane tartaletki zapiekać ponownie przez ok 40 min aż beza zacznie się brązowieć.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Klaudia

    Pani Moniko, czy jak nie mam foremek z wyciąganym dnem czy lepiej je zapiekać z bezą wyciągnięte z formy czy później też nie bedzie problemu ? wyciągać z formy ciepłe czy zimne ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *