Mini serniczki z bitą śmietaną

Mini serniczki z kremem z marakui to szybki i pyszny deser w formie muffinki. Idealne do pracy czy szkoły. Są  proste  i szybkie w przygotowaniu a to w dzisiejszych czasach największy plus. Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com/.

Składniki na 12 sztuk: 

120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g rozpuszczonego masła
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru
6 łyżeczek curdu z marakui lub obojętnie jakiego dżemu 
250ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowe.
Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać po 1 łyżce masy ciasteczkowej, na nią wyłożyć masę serową prawie do wysokości papilotki, następnie krem z marakui lub dżem i wykałaczką delikatnie wmieszać w ser, wyrównać.
Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć na każdą sztukę.

*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz