Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe to świetny pomysł na coś słodkiego . Są miękkie i możemy wybrać nadzienie jakie tylko nam się podoba np. krem czekoladowy, marmolada, budyń czy jabłko.
220ml mleka
20g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
380g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
twarda marmolada lub krem czekoladowy
dodatkowo żółtko+ 1łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
20g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
380g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
twarda marmolada lub krem czekoladowy
dodatkowo żółtko+ 1łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z cukrem i 4 łyżkami mąki (zaczyn). Odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jak kroi się pizzę). Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę lub krem czekoladowy. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.
2 komentarze
Ela
Wyglądają pysznie! Czy można drożdże świeże zastąpić suchymi? I jak wtedy z nimi postąpić? Pozdrawiam ☺?
mlodakk
O jakie pyszne rogaliki. Uwielbiam