Kruche tartaletki z jabłkami i kruszonką
Kruche tarteletki z jabłkami i kruszonką to maślane ciasto z wypełnieniem w postaci prażonych jabłek z cynamonem i chrupiącą kruszonką. Z dodatkiem ubitej śmietany lub gałką lodów stanowi przepyszny deser.
Składniki na 8 szt:
Kruche ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Nadzienie jabłkowe:
5-6 jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła 82%
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
100 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem usmażyć na patelni aż odparuje z nich sok. Wystudzić.
Masło, mąkę i cukier oraz cukier wanilinowy zagnieść na kruszonkę.
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Schłodzone ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru i odwrócić ciasto wraz z dolnym arkuszem bezpośrednio do foremek. Docisnąć do foremek i odkleić papier. Tym sposobem wszystkie są wypełnione ciastem. Poprawić dociskając ciasto do brzegów.
Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół
Tartaletki obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekać około 15 min.
Po tym czasie wyjąć i zdjąć obciążenie, nałożyć nadzienie jabłkowe i posypać obficie kruszonką. Włożyć ponownie do piekarnika i piec do zarumienienia kruszonki ok 20- 25 min. Po wyjęciu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i nałożyć na tartaletkę przed podaniem.
Jeden komentarz
Kornelia
O jak pięknie i przepysznie wyglądają! NA pewno zrobię, ale chyba w większej wersji, bo akurat mam taką formę a tartę, ale to super pomysl, żeby rozejrzeć się za małymi z wyjmowanym dnem!