Paluchy drożdżowe z sezamem
Odkąd odkryłam te paluchy robię je przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam je jako dodatek do sałatki czy leczo.
Składniki na około 20 szt:
375 ml mleka
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g masła
1 łyżeczka soli
25 g masła
Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka
sezam jasny
1 jajko + 1 łyżka mleka
sezam jasny
Przygotowanie:
Mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski i dodać 4 łyżki do mleka z drożdżami. Rozczyn odstawić na około 15 min. Masło roztopić i odstawić.
Do pozostałej mąki dodać sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać za pomocą haka do wyrabiania lub rękami pod koniec dodawając roztopione masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Podzielić na 20 równych części. Każdą cześć rękami uformować na podłużną bułkę o długości ok 12-15 cm. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do napuszenia. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte paluchy, następnie obficie posypać jasnym sezamem.
Paluchy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.