Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem są niezwykle puszyste i wyglądają rewelacyjnie. Można podawać je z barszczykiem lub jako przekąska do sałatki.
Składniki na ok 45 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)
Farsz:
500 g pieczarek
150 g sera żółtego
1 łyżka oleju lub masła
1 mała cebula
sól i pieprz
Dodatkowo:
sezam jasny, ciemny
czarnuszka
mak
żółtko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 4 równe części, położyć na tacę posypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem i wystudzić.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na bardzo cienki krążek. Pieczarki i ser podzielić tak aby wystarczyło ich na 3 pozostałe części. Pierwszy rozwałkowany krążek posmarować pieczarkami, posypać serem i zawinąć roladę. Każdą roladkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Dużą blachę lub tortownicę o śr 32 cm wyłożyć papierem i układać paszteciki tworząc fantazyjny krąg. Z pozostałymi kawałkami ciasta postępować tak samo.
Gotową formę z pasztecikami odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Paszteciki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem, makiem. Piec w nagrzanym do 200*C z termoobiegiem lub 180*C góra- dół przez 20-25 min aż będą koloru złotego.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać takie paszteciki
10 komentarzy
Tama
Ja nie odgrzewalabym drożdżowych pasztecików w mikrofali, zrobiłabym to w piekarniku
Monika Molecka
Oczywiście każdy z nas na szczęście ma wybór 🙂
Sylwia
Ile czasu wcześniej mogę przygotować paszteciki żeby na świeżo upiec je podczas imprezy?
Monika Molecka
Najlepsze są na świeżo ale odgrzane w mikrofalówce są równie smaczne
Michał
Czy paszteciki są dobre na drugi dzień? czy jest konieczność robienia ich tego samego dnia?
Monika Molecka
Tak, są dobre na drugi dzień ale nie są tak świeże jak w pierwszy dzień
Asia
A przed upieczeniem? Czy surowe można mrozić?
Monika Molecka
Po upieczeniu
Anna
Czy paszteciki nadają się do zamrożenia po przygotowaniu i upieczeniu?
Monika Molecka
Tak, jak najbardziej