Odrywane bułeczki z czosnkiem i ziołami
Miękkie, aromatyczne i ekstra podzielne bułeczki z ziołowym nadzieniem i serem. Idealne na kolację, podwieczorek a nawet na imprezę ze znajomymi.
Składniki na formę o śr. 26-28 cm
10 g świeżych drożdży
270 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
40 ml oliwy
Masło ziołowe:
100 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
50 g sera żółtego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (nie gorącej), dodać cukier i wymieszać. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać sól, oliwę i mieszaninę drożdży i wody. Wyrobić ciasto za pomocą haka do wyrabiania. Może to trwać około 10-15 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na wielkość 40×60.
Na całej powierzchni rozsmarować masło ziołowe. Posypać startym serem.
Ciasto zwinąć w rulon od szerszej strony. Za pomocą ostrego noża pokroić rulon na 24-28 części.
Pokrojone ruloniki układać na leżąco w naczyniu jeden obok drugiego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra dół.
Bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180*C.
Piec około 40 minut.