Polędwiczka z pieczarkami w sosie ziołowo – śmietankowym

Polędwiczka z pieczarkami i sos ziołowo – śmietankowy to idealne połączenie. Ten sos świetnie pasuje do kaszy, makaronu, ziemniaków i klusek. Z dodatkiem ziołowego serka nabiera innego charakteru.

Składniki:

400 g polędwiczki wieprzowej
300 g świeżych pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
200 ml śmietany kremówki 30%
100 g serka puszystego z ziołami
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
2-3 łyżki soku z cytryny
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Paski polędwiczki posypać solą i pieprzem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wymieszać.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać polędwiczkę i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać posiekaną cebulę i pieczarki i smażyć około 7 min.
Następnie dodać serek ziołowy i mieszać aż się rozpłynie. Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem i dusić bez przykrycia około 10 min aż sos zgęstnieje.
Na końcu dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
Polędwiczka z pieczarkami idealnie komponuje się z z makaronem, ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!!!

Polędwiczka z pieczarkami
Polędwiczka z pieczarkami
Polędwiczka z pieczarkami

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!